Guvernul va avea azi o sedinta cu adevarat populista. Ajutoare pentru caldura, alocatii pentru copii si impozite mai mici pentru salariati. Ministerul Finantelor aduce pe masa Executivului o modificare la impozitarea veniturilor globale, introducand o cota unica.
In prezent functioneaza un sistem diferentiat de impozitare, care creste progresiv in functie de castigurile realizate. Treptele de impozitare sunt 18%, 23%, 28%, 34% si 40%. Sistemul de impozitare prin cota unica presupune o singura treapta de impozitare, indiferent de marimea veniturilor.
„Introducerea unei cote unice va reduce costurile de administrare si va asigura venituri mai mari pentru salariati, deoarece va fi insotita de aplicarea unei deductibilitati regresive”, a declarat ministrul Mihai Tanasescu.
Propunerea va fi inclusa in Codul fiscal, care urmeaza sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2004.
Ministrul finantelor a explicat ca la o cota de impozitare intre 22% si 24% se va aplica o deducere care scade gradual, invers proportional cu marimea veniturilor, astfel ca sumele incasate de angajati sa fie mai mari decat cele obtinute in prezent.
Pentru castiguri brute de pana la 12 milioane lei, baza de deductibilitate ar urma sa creasca de la 1,8 milioane lei la 3,5 milioane lei, in timp ce veniturile care nu depasesc 25 de milioane lei vor beneficia de o deductibilitate de doua milioane lei. Peste aceasta ultima suma nu vor mai exista deduceri.
Modificarea aduce castiguri pentru salariati, insa reprezinta o potentiala diminuare a veniturilor bugetare cu 4.500 – 5.000 de miliarde lei. Ministrul se bazeaza insa pe o mai buna colectare, sistemul incurajand firmele si angajatul sa solicite legalizarea documentelor de munca. Potrivit lui Tanasescu, toate statele care au introdus acest model au inregistrat o crestere a bazei de impozitare si a sumelor colectate. In sedinta de joi a Guvernului va fi prezentata si varianta mentinerii actualei grile de impozitare, la care sa fie aplicate unele deduceri privind cheltuielile cu materialele necesare asigurarii confortului termic al locuintei, asigurarea locuintei, contributia la asigurari private de sanatate si la schemele facultative de pensii, precum si cu dobanzile la creditele ipotecare.
l Pentru firme. Noile prevederi privind impozitul pe profit vor permite firmelor sa utilizeze sume mai mari pentru sponsorizarea si mecenatul in cazul activitatilor sportive. Astfel, companiile vor putea utiliza intre 30-60% din impozitul pe profit, dar nu mai mult de 3 la mie din cifra de afaceri. Tot la impozitul pe profit a fost introdusa posibilitatea deducerii provizioanelor pentru neincasarea creantelor. Plafonul este de 20% din valoarea creantei.
Finantele au ales sa pastreze sistemul actual de facilitate fiscala privind incurajarea investitiilor. Astfel, se mentine cota de deductibilitate de 20% in cazul profitului reinvestit si se permite amortizarea accelerata.
l TVA. In segmentul de TVA se va introduce cota redusa de 9% pentru medicamentele de uz uman si veterinar si cazarea in hoteluri si alte unitati similare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News