Prim-ministrul a afirmat că, în ianuarie, înainte să plece, în ultimele zile de guvernare, Dacian Cioloș a declarat toată zona respectivă arie protejată natural şi a trimis hârtiile pe la UNESCO.
”Adică în traducere ‘nu mai sapi o gropiţă acolo nici să sapi după râme, că e arie protejată, lucru care probabil că va conta la acel arbitraj. De ce a făcut-o? Nu ştiu. El era şeful la tribul acela de tehnocraţi, să spună că habar n-a avut, lucru pe care eu tind să-l cred că nu prea ştia ce se întâmplă pe acolo”, a comentat Mihai Tudose.
Premierul a confirmat că Guvernul ia în calcul varianta de a retrage dosarul prin care se solicită includerea zonei în patrimoniul UNESCO și declararea Roşiei Montane ca arie protejată.
”Pe 4 ianuarie, în guvernarea îngrozitor de foarte tehnocrată, s-a întâmplat acest lucru. Vom încerca să retragem, să scriem că nu ne mai menţinem punctul de vedere, punându-ne într-o situaţie absolut ciudată faţă de organismele internaţionale de profil, încercăm să vedem. Dacă lucrurile rămân definitive, s-a închis. Acolo sunt zăcămintele noastre”, a spus Mihai Tudose.
Tudose a mai afirmat că nu știe de ce s-a dorit declararea zonei ca arie protejată. ”Pe la noi prin casă şi noi o protejam, noi o deprotejam şi mai ziceam că acolo trăieşte ultima libelulă din specia ei şi după aia, la un moment dat, constatam că libelula nu mai e şi n-a lăsat moştenitori”, a comentat premierul.
USR: Guvernul pregătește retragerea Roșiei Montane de pe Lista UNESCO!
Partidul Uniunea Salvați România a avertizat, recent, că Guvernul României pregătește retragerea Dosarului Roșia Montană de la UNESCO.
”Actualii guvernanți se pregătesc să facă blat în litigiul de la Washington, pentru a nu se afla adevărul despre modul în care Gabriel Resources a cheltuit sute de milioane de dolari în România cu politicienii, experții, jurnaliștii și agențiile de publicitate și PR care au susținut proiectul minier”, a declarat senatorul USR Mihai Goțiu.
Reacția USR vine după ce într-un articol publicat în ediția online a ziarului ”Adevărul” se prezintă un punct de vedere semnat de o consilieră din minister, în care se pretinde că asumarea depunerii dosarului Roșia Montană la UNESCO de către fostul ministru al Culturii Corina Șuteu ar afecta șansele României în arbitrajul de la Washington, în care compania Gabriel Resources solicită despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari.
„E o minciună și o dezinformare grosolană. Includerea în Lista Patrimoniului Universal ar reprezenta recunoașterea internațională, la cel mai înalt nivel posibil, a valorii excepționale a patrimoniului cultural și natural de la Roșia Montană. O asemenea recunoaștere ar fi o oportunitate uriașă, o șansă fantastică pentru dezvoltarea sustenabilă a comunităților locale din toți Munții Apuseni și orașe din apropiere, ca Abrud, Câmpeni, Baia de Arieș, Zlatna, Brad, Alba Iulia, Teiuș ori Aiud. Ce nu se spune însă în acest punct de vedere e că Roșia Montană se bucură de protecție, indiferent de includerea sau neincluderea ei în UNESCO. În timpul mandatului de ministru al Culturii al senatorului USR Vlad Alexandrescu situl de la Roșia Montană a fost inclus, în integralitate, pe Lista Monumentelor Istorice din România și a fost înscris în Lista indicativă UNESCO. În acest sens, atât Legea privind protejarea monumentelor istorice nr. 422/2001 (art. 10 și 11), cât și Legea Minelor nr. 85/2003 (art. 11) arată cât se poate de clar că activitățile miniere distructive pe terenurile pe care se află asemenea monumente este interzisă”, a explicat Mihai Goțiu.
Conform senatorului USR, punctul de vedere redactat de reprezentanții Ministerului Culturii și ”scurgerea” lui către presă face parte dintr-o strategie ce comunicare prin care, prin manipulări grosolane, se încearcă inducerea ideii că România ar risca să plătească daune de miliarde de dolari din cauza celor care luptă pentru salvarea Roșiei Montane și respectarea drepturilor localnicilor.
Ministrul Culturii, Corina Şuteu, anunţa, anul trecut, în luna octombrie, pe Facebook, că situl Roşia Montană a fost inclus pe lista indicativă a UNESCO, marcând astfel un prim pas făcut în direcţia unei eventuale propuneri pentru a intra pe lista Patrimoniului mondial UNESCO.
”Precizăm că includerea pe lista indicativă este un prim pas în eventuala propunere a sitului respectiv pentru a intra pe lista, mult mai restrânsă, a Patrimoniului UNESCO. Dar este un pas care contează”, a adăugat ministrul.
Din România au fost înscrise până acum pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Delta Dunării, Mănăstirea Horezu, bisericile pictate din nordul Moldovei, bisericile de lemn din Maramureş, cetatea Sighişoara, aşezările săseşti cu biserici fortificate din Transilvania şi fortăreţele dacice din Munţii Orăştiei.
Citește și: Eleva Andreea Marin? Prezent! De necrezut ce apare în catalog, în dreptul numelui ei | FOTO