UPDATE ora 12.25: CNSU a adoptat, joi, hotărârea prin care carantina de noapte intră in vigoare, în zilele de weekend, când incidente depășește pragul de 6, nu 4 cum era până acum. Astfel, în aceste zone, vineri, sâmbătă și duminică, vor ieși din casă doar cei care au certificatul verde.
Știrea inițială: Guvernul urmează să introducă, în ședința de astăzi, un nou prag de restricții – pentru localitățile unde incidența depășește pragul de 6 la mia de locuitori. În acest scenariu, circulația persoanelor în afara locuințelor ar putea să fie interzisă după ora 20.00, în zilele de weekend, iar magazinele – închise după ora 18.00. Premierul Cîțu a anunțat că a propus ca cei cu certificat verde să fie excluși de la restricțiile privind circulația în timpul nopții.
În prezent, carantina de noapte și închiderea magazinelor de la ora 18.00 poate să intre în vigoare, la decizia autorităților locale, după ce rata de infectare depășește 4 la mia de locuitori. Acest prag ar urma să fie ridicat la 6.
„Le spun românilor că nu se vor închide magazinele la ora 18.00 la peste 4 la mie, vom elimina această cerință, vom merge până la 6 la mie, iar propunerea mea, și așa a rămas, în zonele care sunt carantinate noaptea cei care au certificat de vaccinare pot să iasă din casă”, a declarat premierul Florin Cîțu, joi.
Altfel spus, potrivit Hotărârii aflate încă în dezbatere la Comitetul Național pentru Situații de Urgență, de la un prag la 6 la mia de locuitori, magazinele vor fi închise de la ora 18.00, iar în zilele de weekend, de la orele 20.00, va fi introdusă carantina de noapte. Cîțu spune însă că vor putea să iasă din case în continuare oamenii cu certificat verde. Nu este clar, în acest moment, dacă după orele 20.00, activitățile economice vor rămâne deschise doar pentru persoanele cu certificat verde.
„Nu mi se pare normal dacă te-ai vaccinat să ți se restricționeze într-un fel activitatea. Am cerut ca hotărârea CNSU să includă această modificare. De asemenea, copiii între 6-12 ani nu vor mai fi testați. Sunt lucruri pe care le corectăm. Vreau ca economia să fie deschisă, doar așa putem să avem resurse să plătim pentru această iarnă și în viitor”, a mai adăugat premierul.
De asemenea, potrivit proiectului de Hotărâre, certificatul verde COVID rămâne obligatoriu pentru accesul în restaurante, baruri, piscine, evenimente sportive, spectacole, evenimente private – petreceri, nunți sau botezuri – în localitățile unde rata de incidență trece de 3 la mia de locuitori. Certificatul verde COVID atestă vaccinarea, testarea recentă sau trecerea prin boală.
Ce prevede proiectul de Hotărâre aflat astăzi pe masa Guvernului, potrivit HotNews:
- „1. În toate localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 20.00-5.00, cu următoarele excepţii:
- a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
- b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
- c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
- d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie”.
- „(1) În condiţiile art. 5 alin. (3) lit. f) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare, se instituie obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să îşi organizeze şi să îşi desfăşoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 5.00-18.00, în toate localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro