Sumele nu vor fi probabil mari, așa cum este practica atunci când Guvernul se împrumută de pe o piață nouă, mai precizează sursa citată.

„Anul următor vrem să diversificăm sursele de finanțare”, a declarat, Ștefan Nanu, directorul general al Trezoreriei, din cadrul Ministerului Finanțelor.

România s-a mai împrumutat în anii 90 în Japonia, însă în yuani ar fi o premieră.

Obligațiuni verzi

Nanu a mai spus că România pregătește și obligațiuni verzi.

„Referitor la obligațiuni verzi, este un obiectiv cert fiind însă mai greu de estimat momentul în care vom putea lansa aceste obligațiuni având în vedere că necesită elaborarea unui cadru special a unei guvernanțe specifice și parcurgerea unor etape (stabilirea unor criterii de eligibilitate, a unor indicatori care vor fi monitorizați și raportați, etc) care necesită timp, fiind implicate și ministerele de linie care implementează proiecte verzi/sustenabile”, a spus Nanu, conform sursei citate.

Acesta a mai precizat că ministerul beneficiază de asistența tehnică a Băncii Mondiale.

Obligațiunile verzi sunt cele folosite pentru a finanța proiecte care au un impact pozitiv pentru mediu.

Necesar de finanțare de aproape 143 de miliarde de lei

Conform bugetului pe anul 2023, deficitul bugetar al României ar urma să fie de 68,3 miliarde de lei.

Suma totală pe care România trebuie să o împrumute este însă mult mai mare. Aceasta se ridică la 142,6 miliarde de lei și include atât finanțarea deficitului, cât și rostogolirea datoriilor vechi.

Bugetul pe anul viitor a fost adoptat miercuri de Parlament și urmează să ajungă la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News