Aceste tarife variaza in functie de suprafata „detinuta” de proprietarul sau chiriasul spatiului in care se difuzeaza muzica, situandu-se intre 50.000 de lei si jumatate de milion. in cazul mijloacelor de transport, taxa este aplicabila pentru fiecare vehicul in parte.
Conform directorului general Adrian Iorgulescu, Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania a pornit o campanie fara precedent impotriva celor care asculta muzica inregistrata cu drepturi de autor la institutia mai sus amintita fara a plati „drepturile patrimoniale” cuvenite artistilor. „Lucrurile nu mai pot merge asa, pana acum nu s-a platit mai nimic. Am ales sute de agenti constatatori in intreaga tara, cate doi-trei pentru fiecare judet, iar in sectoarele Bucurestiului cate doi pentru fiecare in parte si unul la nivel de municipiu. Sarcina lor e aceea de a repera toate locurile in care muzica este folosita ca mijloc de divertisment si de a aplica legea”, mai spune Adrian Iorgulescu.
Conform Hotararii de Guvern 769 – de fapt, metodologia de aplicare a Legii 8 privind drepturile de autor – prin utilizarea operelor muzicale in scop ambiental se intelege difuzarea acestora, indiferent de modalitatea realizarii „comunicarii”, prin prezentarea directa, de interpreti sau prin intrebuintarea unor mijloace mecanice sau electroacustice, cum ar fi instalatii de amplificare, aparatura de redare a inregistrarilor sonore sau echipament informatic. Este utilizator, in sensul acestei metodologii, orice persoana fizica sau juridica autorizata si care foloseste cu orice titlu de proprietate, administrare, inchiriere, subinchiriere spatii in care sunt utilizate in scop ambiental opere muzicale.
Interesant este faptul ca prevederile legale se extind si asupra evenimentelor ocazionale. „Petrecerile cu muzica, cum ar fi nunti cu dar si alte petreceri organizate de particulari”, se taxeaza si ele cu o anumita suma, prevede paragraful C din anexa 2 a HG 769. Asta inseamna ca, inainte de a bate palma cu lautarii si de a se bucura de sarmale sau de tortul miresei, tinerii care viseaza sa isi uneasca destinele ar face bine sa dea o fuga si pe la Uniunea Compozitorilor pentru a achita drepturile care se „cuvin”, de exemplu, lui Vali Vijelie sau Adi Minune, o suma cuprinsa intre 50.000 si 100.000 de lei pentru fiecare eveniment. Altfel, ei risca sa-si diminueze discret incasarile nuptiale, amenzile variind intre 1 si 3 milioane. Consumatorii „casnici” de muzica nu trebuie sa uite faptul ca oricand pot risca si ei amenzi usturatoare, fiind suficient un telefon al vecinilor, care pot alerta deja popularii politisti de proximitate. Lipsa unei licente valabile pentru un CD sau o caseta audio se poate „taxa” cu amenzi ce depasesc 4 milioane de lei. Iar pentru ca tabloul sa fie complet, trebuie spus ca nu au fost „uitati” nici cei care folosesc radioul pentru a se relaxa, fie ca asculta posturi nationale sau private. „Taxa radio este cu totul altceva, nu are legatura cu divertismentul. Oricine asculta muzica la radio, in scopuri ambientale, trebuie sa plateasca. insa trebuie lamurit foarte clar: in cazul restaurantelor si locurilor publice, cel care va plati amenda va fi patronul si nu clientul”, ne-a mai declarat Adrian Iorgulescu.