Gwyneth Paltrow vinde, printre altele, ouă de jad pentru vagin, care, pretinde ea, ar regla ciclul menstrual și ar îmbunătăți viața sexuală, și un spray care ar avea proprietatea de a alunga grijile și a-ți reda optimismul.
Sir Simon Stevens, șeful Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie, a luat poziție, după promovarea agresivă pe care Gwyneth Paltrow a făcut-o produselor sale, notează publicația Daily Mail.
Stevens a atras atenție că remediile vândute de actriță sunt “dubioase” și pot prezenta riscuri pentru sănătate.
Stevens a acuzat-o pe actriță că dezinformează și profită de popularitatea ei, dar și de naivitatea fanilor pentru a se îmbogăți – produsele comercializate de ea nu sunt ieftine, prețul unui ou de jaz ridicându-se la 66 de dolari.
În cadrul unui seminar Oxford susținut la Sheldonian Theatre, același șef al Serviciului Național de Sănătate (National Heath Service – NHS, în original) a desființat produsele și serviciile promovate de celebra actriță.
Gwyneth Paltrow pretinde că o traumă psihică poate fi vindecată de cineva care-și plimbă mâinile deasupra ta și ridică în slăvi irigațiile de colon cu cafea, deși prezintă riscuri serioasă pentru sănătate! NHS atrage atenție că nu există nicio dovadă că irigațiile de colon ar fi benefice.
Sir Simon Stevens:
Stevens a catalogat afirmațiile vedetei despre cât de bune sunt aceste terapii drept “minciuni. Mituri și dezinformare”.
Comentariile șefului NHS vin la doar câteva zile după premiera, pe Netflix, a serialului The Goop Lab, în care vedeta prezintă terapii bizare, ale căror beneficii nu au fost dovedite, și pe care medici din Marea Britanie l-au catalogat drept “înfricoșător”. Terapii de “vindecare energetică”, de întinerire sau chiar de… exorcizare!
Dr. Jen Gunter, autoarea “Bibliei vaginului”, un fervent critic al lui Gwyneth Paltrow, a declarat că “serialul e un Goop clasic: câteva informații cunoscute și multă pseudoștiință, terapii nedovedite, care pot face mai multe rău decât bine”.
“Din păcate, majoritatea oamenilor asociază termenul fake news cu politica. E valabil și în domeniul sănătății”, a spus Sir Simon Stevens.
Preocuparea oamenilor pentru sănătatea lor și a celor dragi creează un teren propice pentru șarlatani și înșelătorii.
Sir Simon Stevens:
Nu e prima oară când Goop și celebra sa proprietară fac subiectul unei cotroverse, iar problemele pe care compania le-a întâmpinat în septembrie 2018 susțin afirmațiile lui Simon Stevens.
Atunci, Goop a fost acuzată că minte în legătură cu proprietățile ouălor vaginale pe care le vinde și în legătură cu un extract floral despre care spunea că previne depresia.
Compania a plătit 145.000 de dolari ca să scape de proces, iar organismul care certifică medicamentele și dispozitivele medicale i-a interzis să mai folosească sintagme precum “aduce beneficii sănătății” sau “e bun pentru…” ca să facă reclamă unor remedii ale căror calități nu au fost dovedite științific.
Foto: Hepta