Un oficial al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) a anuntat ieri ca gripa aviara se transmite de la om la om, dar in situatii foarte rare. In Turcia se efectueaza teste pentru a se stabili daca un nou caz de deces s-a produs din cauza gripei aviare. In Romania e mentinuta in continuare alerta de grad III. Pentru evitarea aparitiei unor cazuri de imbolnaviri la om si la noi se iau in continuare masuri severe.

Analizele de laborator efectuate de expertii OMS au scos in evidenta faptul ca, deja, virusul gripei aviare a suferit mutatii. “Virusurile gripei aviare evolueaza in permanenta, ele se schimba constant, nu suntem foarte siguri ce inseamna aceste schimbari”, a precizat Margaret Chan, oficial OMS, intr-un interviu pentru Delta RFI, citat de Mediafax. Ea a mai precizat ca “gripa aviara se transmite de la om la om in situatii foarte rare, cand exista un contact foarte prelungit. De exemplu, cand un membru al unei familii a avut grija de un alt membru infectat al familiei sale si a stat mult timp langa el”.

Autoritatile turce au anuntat ca efectueaza teste pentru a stabili daca o fetita in varsta de 8 ani care a murit ieri suferea de gripa aviara. Daca diagnosticul se confirma, ar fi al patrulea deces din Turcia ca urmare a acestei boli.
In Romania se mentine in continuare un grad de alerta III, de tip pandemic, pentru gripa aviara. In cazul in care vor aparea si la noi cazuri de imbolnaviri la om, tara noastra va trece in grad de alerta I. Aparitia unor suspiciuni la persoane de origine turca venite in Romania, i-a determinat pe medici sa fie foarte atenti privind cazu-rile de gripa aviara din “import”.

In afara Pavilionului de la Institutul “Matei Bals”, vor mai fi pregatite spitalele universitare si clinicile de boli infectioase din Constanta, Craiova, Timisoara, Cluj, Tg. Mures, Iasi si Bucuresti.

De saptamana viitoare, toate directiile de sanatate publica vor avea program informatic pentru colectarea rapida a datelor din teritoriu. Pana acum, in Romania nu s-a inregistrat nici un caz de gripa umana.

Ministrul sanatatii a dat un ordin care prevede metodologia de supraveghere a cazurilor de gripa aviara. Orice medic poate consulta ordinul pe www.ms.ro. Prin acest ordin a fost stabilita definitia de caz pentru gripa aviara la om. In functie de situatia epidemiologica, pot aparea modificari ale acestei definitii. Orice caz posibil se va transporta imediat la Institutul “Matei Bals”. Aici se vor recolta probe ce vor fi transmise in maximum 48 de ore la Cantacuzino, numai cu insotitor. Dupa transportul unui pacient cu ambulanta, aceasta va fi supusa dezinfectiei.

Cei care au luat contact cu un bolnav (rude, prieteni) vor fi izolati la domiciliu, iar medicul de familie va asigura supravegherea zilnica a acestora si va aplica tratament preventiv cu medicamente antivirale, timp de sapte zile.

 
 

Urmărește-ne pe Google News