Publicația atrage atenția că ordinea în care au fost stabilite grupele prioritare la vaccin s-a făcut cât se poate de profesionist, însă ce s-a întâmplat apoi este departe de acest termen.
Autoritățile au stabilit că primii care trebuie imunizați sunt cadrele medicale, persoanele de peste 60 de ani și cei care suferă de afecțiuni grave. O grupă care include în total în jur de 2 milioane de oameni.
A doua grupă, care ar urma la rând după ce Israel primește noi tranșe de doze de vaccin, cuprinde bolnavi cronici cu probleme mai puțin grave și angajați ai statului care intră în contact cu multe persoane, cum ar fi profesorii, asistenții sociali sau angajații închisorilor.
Cu toate acestea, scrie Haaretz, 22.000 de ofițeri de poliție au fost imunizați cu vaccinul Pfizer / BioNTech la Sheba Medical Center, iar aceștia nu sunt singurii sub 60 de ani care au primit vaccinul. Membri ai Mossad (Serviciul de informații externe al Israelului), ai Șin Bet (Serviciul de securitate internă al Israelului) și alți reprezentanți ai serviciilor de securitate au fost inoculați în prima serie.
Surse spun că și membrii de familie ai cadrelor medicale sar rândul la vaccinare.
Cum s-a ajuns aici? Campania de vaccinare a stârnit un adevărat război între casele de asigurări de sănătate și marile spitale de stat, care cer să li se aloce direct doze de vaccin, subliniază publicația israeliană.
Casele de asigurări susțin însă că spitalele nu vor respecta lista categoriilor prioritare odată ce vor primi vaccinurile direct, așa cum solicită ele.
Organizațiile acuză cele două mari centre medicale din țară, Spitalul Ichilov și Sheba Medical Center, că vaccinează deja grupuri cu conexiuni în organizațiile de apărare, precum Șin Bet, Mossad și ofițeri de poliție, deși este clar că aceștia nu se încadrează în categoria de risc.
Acuzațile merg și mai departe, până la favoritism: spitalele ar fi decis să vaccineze nu numai cadrele medicale, ci toți angajații, cât și familiile lor.
„În fiecare zi, diverși oameni încearcă să mă preseze să le fac programare la vaccin. Un pacient de 50 de ani cu astm mi-a cerut să-l programez, deși nu este pe lista prioritară. I-am cerut dosarul medical ca să studiez cazul, dar înainte să îi pot răspunde a spus că nu mai este nevoie, pentru că obținuse deja o programare la spital. Centrele medicale nu au dosarele pacienților, nu știu cine ar trebui să aibă prioritate”, a declarat, pentru Haaretz, un CEO al unei case de asigurări.
Ba mai mult, asiguratorii susțin că, pe lângă faptul că nu au dosarele pacienților, spitalele nici nu urmăresc apoi evoluția acestora de după vaccinare, adică să țină evidența efecte secundare sau a pacienților care se infectează cu coronavirus după imunizare.
„Este timpul ca Ministerul Sănătății să dea dovadă de leadership și să se asigure că vaccinurile ajung mai întâi la cei care au prioritate”, a mai spus directorul.
De cealaltă parte, spitalele resping aceste acuzații și dau asigurări că respectă întocmai lista prioritară realizată de minister.
Israel conduce în cursa vaccinării, la nivel global, reușind să administreze 150.000 de doze pe zi, cea mai mare cantitate raportată la numărul de locuitori. Până ieri, imunizase deja 7,44% din populația țării, adică fuseseră făcute 644.000 de doze din populația de 8,7 milioane de oameni. Pe următoare locuri se află Bahrain (3,29%) și Marea Britanie (1,8%).