Conform documentului, regimul condus de Kim Jong-un a efectuat „operațiuni împotriva instituțiilor financiare și a caselor virtuale de schimb valutar” pentru a plăti armele și a menține economia în dificultate a Coreei de Nord.

O țară membră a ONU a afirmat, sub protecția anonimatului, că hackerii au sustras active virtuale în valoare de 316,4 milioane de dolari între 2019 și noiembrie 2020, potrivit documentului.

Cu acești bani, Coreea de Nord „a produs materiale fisibile, a întreținut instalații nucleare și și-a modernizat infrastructura pentru producerea rachetelor balistice”, continuând în același timp „să caute material și tehnologie pentru aceste programe de pe mare”.

Dispozitiv nuclear pe rachetă balistică?

Ani la rând, Coreea de Nord a căutat să dezvolte arme nucleare puternice și rachete avansate, în ciuda costurilor imense și a faptului că țara a fost transformată în paria la nivel internațional, fiind împiedicată de ONU să desfășoare aproape orice activitate economică cu alte state, mai arată raportul citat de CNN.

Coreea de Nord ar putea monta, „foarte probabil”, un dispozitiv nuclear pe o rachetă balistică de orice rază, însă nu este clar dacă aceste rachete ar putea reintra în atmosfera Pământului, conform anchetatorilor ONU.

Raportul a fost scris de Grupul de experți al ONU în Coreea de Nord, organism însărcinat cu monitorizarea aplicării sancțiunilor impuse regimului de la Phenian, ca pedeapsă pentru armele nucleare pe care le deține și pentru dezvoltarea rachetelor balistice.

Detalii din raport, care este în prezent confidențial, au fost obținute de CNN printr-o sursă diplomatică de la Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite.

Raportul grupului este format din informații primite de la țările membre ONU, agențiile de informații, mass-media și cei care fug din Coreea de Nord.

 
 

Urmărește-ne pe Google News