Experții acuză hackerii „statelor ostile” că au încercat să obțină rezultatele studiilor aflate în faza de testare și să profite de informații sensibile despre producția de medicamente în masă, într-un moment în care o serie de vaccinuri anti-COVID-19 sunt aproape de a fi aprobate.
Inițial, intenția principală a hackerilor ar fi fost să fure secretele din spatele producției vaccinului, după ce ar fi atacat sistemele a sute de companii farmaceutice, laboratoare de cercetare și organizații de sănătate din întreaga lume implicate în dezvoltarea vaccinului.
Potrivit The Guardian, în lupta cibernetică sunt implicate agenții de informații occidentale, inclusiv Centrul Național de Securitate Cibernetică din Marea Britanie, care spun că și-au luat angajamentul să protejeze „cele mai importante bunuri ale noastre”, dar care discută public doar o fracțiune din munca lor.
Dezvoltarea vaccinului anti-COVID, o cursă pentru mândria națională
Adam Meyers, vicepreședintele senior al serviciilor de informații în securitate IT Crowdstrike, a declarat că țări precum Rusia și China ar fi implicate în piratarea companiilor și agențiilor occidentale „în ultimii 20 de ani”, dar din martie „s-au concentrat pe un subiect”, făcând referire la vaccinul anti-COVID.
Ceea ce vedeți aici este cea mai recentă etapă a unui lung război pentru proprietate intelectuală, dar este o etapă în care miza este mai mare pentru cei implicați. Cine poate dezvolta mai întâi vaccinul a devenit o chestiune de mândrie națională.
Adam Meyers:
Cu toate acestea, de teama consecințelor diplomatice, guvernele occidentale rămân în unele cazuri reticente în a arăta cu degetul spre vinovatul atacurilor cibernetice. Marea Britanie, de exemplu, este deosebit de precaută în privința acuzării Chinei, notează The Guardian.
Toate țările acuzate neagă că ar fi implicate în vreun atac al hackerilor. Rusia a declarat că „nu are cunoștințe” despre încercările hackerilor, în timp ce China a susținut că cercetarea sa privind vaccinul este atât de avansată, încât „nu are nevoie să fure ce fac alții”. Iranul neagă, de asemenea, angajarea în conflictul cibernetic.
Experții din sectorul privat și public susțin însă contrariul, spunând că grupurile de hackeri plătite de state au de obicei legături cu agenții de spionaj sau de apărare.
La începutul acestui an, Centrul Național de Securitate Cibernetică din Marea Britanie a declarat că laboratoarele de cercetare a vaccinului COVID-19 din Marea Britanie, SUA și Canada sunt vizate de hackerii ruși de la Cozy Bear, un grup despre care se crede că este asociat cu una sau mai multe agenții de informații din Rusia.
Experții occidentali mai adaugă că atacurile vin la fel de frecvent și din partea Chinei, Iranului și Coreei de Nord.
De obicei, companiile farmaceutice au măsuri de siguranță online bine puse la punct, dar sunt unele instituții academice care nu au aceleași resurse, astfel că cercetătorii trebuie educați cu privire la riscurile unor atacuri cibernetice, a spus un specialist în securitate.
Reamintim care sunt cele mai promițătoare vaccinuri anti-COVID în curs de dezvoltare: cele produse de Pfizer și BioNTech (Germania și SUA), Moderna (SUA), AstraZeneca şi Universitatea Oxford (Marea Britanie).