UPDATE ora 20.30: STS a revenit cu un comunicat în care insistă că nu are atribuții în cazul de față, dar că „va asigura tot suportul necesar pentru remedierea acestor tipuri de situații semnalate instituției noastre de către beneficiarii de servicii IT&C”.

UPDATE ora 18.15: DIICOT a anunțat că „reprezentanți ai Camerei Deputaților au sesizat Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism cu privire la faptul că sistemul informatic al instituției a fost supus unui atac informatic”.

În acest moment, DIICOT face cercetări in rem pentru infracțiunile de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrității datelor informatice, perturbarea funcționării sistemelor informatice, dar și șantaj, după ce în spațiul public a apărut informația că hackerii au cerut bani pentru a nu face publice informații confidențiale sau date personale.

UPDATE ora 17.30: În România sunt zilnic aproximativ 200-250 de atacuri cibernetice la instituţiile publice, a anunțat ministrul digitalizării, Bogdan Ivan, care a precizat că are loc o anchetă tehnică, iar la final va prezenta concluziile.

„În fiecare an avem o creştere cu 10-12% a atacurilor cibernetice la adresa companiilor şi instituţiilor publice din România. Avem o medie zilnică de aproximativ 25.000-50.000, iar în cazul instituţiilor publice avem undeva la 200-250 de atacuri pe zi, în medie”, a spus el, la sediul PSD, adăugând că hackerii au extras aproximativ 250 GB de date.

Ministrul a precizat că sunt pe rol modificări legislative la legea securităţii cibernetice, dar în această situație „este responsabilitatea directă a Camerei Deputaţilor“, dar și a STS, deși serviciul secret a negat acest lucru.

Libertatea l-a contactat pe ministrul digitalizării pentru clarificări în privința rolului STS, iar Bogdan Ivan a spus că s-a interesat și că STS nu are atribuții.

UPDATE ora 16.10: Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a precizat, la solicitarea Libertatea, că nu are atribuții în gestionarea sistemului informatic al Camerei Deputaților.

„Ca urmare a informațiilor vehiculate în spațiul public privind incidentul informatic de la Camera Deputaților, pentru corecta informare a opiniei publice, Biroul de presă al STS precizează că STS nu asigură administrarea sau securitatea cibernetică a sistemului informatic respectiv”, a transmis STS.

UPDATE ora 15.10: Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a fost informat cu privire la atacul hackerilor asupra bazei de date informatice a Camerei Deputaţilor, iar reprezentanții DNSC au ajuns acolo și fac verificări, alături de autoritățile care au atribuții, a declarat Mihai Rotariu, șeful biroului de presă al DNSC, pentru Libertatea.

Reprezentanții DIICOT au afirmat pentru Libertatea că deocamdată nu a sosit nicio sesizare oficială din partea Camerei Deputaților, condusă interimar de Alfred Simonis.


Știrea inițială: În weekend, hackerii au spart o parte a bazei de date informatice a Camerei Deputaților. „A avut loc, într-adevăr, un atac cibernetic asupra sistemului informatic. Ca urmare a acestei situații, departamentul specializat din Camera Deputaților redactează o plângere la DIICOT”, a transmis Secretariatul General al Camerei Deputaților.

„Este important de menționat faptul că majoritatea datelor la care se face referire sunt date prezentate pe site sau care pot fi făcute publice ca urmare a unei solicitări pe Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanții Camerei Deputaților au menționat că, din primele informații, nu există nicio cerere de răscumpărare a datelor furate de hackeri din baza de date.

Surse din interiorul Camerei Deputaților au susținut pentru Libertatea că pe Dark Web circulă o poză cu cartea de identitate a premierului PSD, Marcel Ciolacu, fost președinte al instituției, dar deocamdată investigația este în curs și nu există precizări oficiale referitoare la ceea ce au sustras hackerii.

 
 

Urmărește-ne pe Google News