Amploarea totală a hackingului este în curs de investigare, dar oficialii americani și Microsoft s-au străduit în mod discret în ultimele săptămâni să evalueze impactul hackingului și să limiteze consecințele.
Agenția federală în care au fost detectați pentru prima dată hackerii chinezi a fost Departamentul de Stat, a declarat pentru CNN o persoană familiarizată cu această chestiune. Departamentul de Stat a raportat apoi activitatea suspectă către Microsoft, a spus persoana respectivă.
„Luna trecută, măsurile de siguranță ale Guvernului SUA au identificat o intruziune în securitatea cloud a Microsoft, care a afectat sistemele neclasificate”, a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adam Hodge.
„Oficialii au contactat imediat Microsoft pentru a găsi sursa și vulnerabilitatea în serviciul lor de cloud”, a spus Hodge. „Continuăm să impunem furnizorilor de achiziții ale Guvernului SUA un prag de securitate ridicat”.
Hodge nu a identificat cine se află în spatele hackerilor, dar directorii Microsoft au declarat într-o postare pe blog că hackerii se aflau în China și se concentrau pe spionaj.
Există încă o „investigație activă, în curs de desfășurare” în cadrul guvernului american pentru a înțelege întreaga amploare a hackingului, a declarat pentru CNN o sursă familiarizată cu acest subiect.
Oficialii americani au catalogat în mod constant China drept cel mai avansat dintre adversarii SUA în spațiul cibernetic. FBI a declarat că Beijingul are un program de hacking mai mare decât toate celelalte guverne la un loc.
China a negat, ca de obicei, aceste acuzații.
Campania a început la mijlocul lunii mai, când hackerii cu sediul în China au folosit o cheie de conectare furată pentru a intra în conturile de e-mail, potrivit Microsoft. De atunci, gigantul tehnologic a blocat accesul hackerilor la e-mailurile clienților care foloseau această tehnică, a precizat Microsoft marți târziu.