Acuratețea crește la 95% dacă sunetele sunt înregistrate cu un iPhone 13 Mini, mai arată cercetătorii.

Parolele conținând cuvinte întregi sunt în cel mai mare risc de atac, conform studiului, realizat de către cercetători de la Universitatea Durhan, Universitatea din Surrey și Universitatea Royal Holloway din Londra.

„Atacuri laterale”

„Atacurile prin canale acustice secundare” reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare, spun cercetătorii.

Atacurile prin canale laterale sunt folosite de hackeri pentru a exploata informații, cum ar fi câtă energie folosește computerul sau sunetele pe care le emite tastatura, în loc să atace direct codul sistemului.

Pentru experimentul lor, cercetătorii au folosit un MacBook Pro 2021 de 16 inchi.

Instrumentul lor de inteligență artificială s-a bazat pe „învățarea profundă”, ce antrenează computerele să analizeze datele în mod similar cu cel în care funcționează creierul uman.

Contramăsuri

Studiul a evidențiat și potențiale contramăsuri. Tastatura tactilă și adăugarea de zgomot de fond au părut să scadă rata de acuratețe.

Autorii au declarat că, deși aceste tipuri de atacuri sunt puțin studiate, ele au o istorie îndelungată.

„Emanațiile acustice” au fost menționate ca vulnerabilitate într-un document al NSA din 1982.

Preocupări intense privind inteligența artificială

Studiul vine ca adăugare la preocupările recente privind modul în care instrumentele de inteligență artificială ar putea fi folosite pentru a compromite securitatea și confidențialitatea.

Inteligența artificială poate face ca escrocheriile online să fie mai greu de detectat.

În 2019, doi specialiști atrăgeau atenția că avansul inteligenței artificiale și al tehnologiei 5G ar spori vulnerabilitățile dispozitivelor conectate la internet.

 
 

Urmărește-ne pe Google News