Mai multe firme de securitate cibernetică, consultate de jurnaliștii britanici, consideră că atacul informatic masiv asupra campaniei Macron a fost orchestrat de hackeri care au legături cu agenţiile de informaţii din Rusia, dar şi cu grupul implicat în atacurile cibernetice organizate în perioada alegerilor prezidenţiale din Statele Unite.
Autorităţile electorale franceze au interzis publicara acestor informații în presa din Hexagon până după încheierea alegerilor. Companiile Flashpoint Intelligence şi Trend Micro susțin că informațiile pe care le-au adunat sugerează implicarea în atac a unui grup de hackeri cunoscut sub mai multe nume, inclusiv Advanced Persistent Threat 28, Fancy Bear şi Pawn Storm. De asemenea, aceiaşi hackeri ar avea legături şi cu o direcţie de informaţii militare din Rusia – GRU.
”Dacă acest atac a fost într-adevăr orchestrat de către Moscova, atunci aceste scurgeri de informaţii reprezintă o escaladare importantă prin comparaţie cu operaţiunile anterioare care au vizat alegerile prezidenţiale din Statele Unite. Vorbim de o extindere a abordării şi a scopului de la un simplu spionaj la încercări directe de a influenţa rezultatele”, a declarat Vitali Kremez, un expert în securitate cibernetică.
În perioada dintre cele două tururi de scrutin, înainte de publicarea documentelor MacronLeaks, echipa de campanie a lui Macron a fost atacată de hackeri, despre care unii experți spuneau că ar putea avea legături cu seviciile de informații rusești.
Un cercetător de la o companie de securitate informatică din Japonia, Feike Hacquebord, susținea că un grup de hackeri ruși, strâns legat de serviciile secrete de informații de la Moscova, a vizat echipa de campanie a lui Macron.
Hacquebord spune că grupul cunoscut sub numele de Pawn Storm sau APT28 a încercat să instaleze viruşi şi programe de supraveghere pe site-ul candidatului En Marche!.
Atacul asupra echipei lui Macron este similar cu el care a vizat-o pe Hillary Clinton în timpul campaniei prezidențiale din Statele Unite, hackerii folosind tehnici similare. Se pare că și partidul Mangelei Merkel din Germania, ar fi fost vizat de acest tip de atacuri.
Pawn Storm este unul dintre cele mai vechi grupuri de spionaj informatic din lume. Grupul ar fi asociat cu agenţia de informaţii a armatei ruse GRU.