Killnet a transmis într-un mesaj pe Telegram că „Partidul Social Democrat – PSD. Cel mai mare partid politic din România” a fost vizat de atacul cibernetic.

Ulterior, PSD a confirmat. „Site-ul Partidului Social Democrat a fost indisponibil vineri seara, timp de aproximativ 15 minute, în urma unui atac cibernetic venit dinspre Federația Rusă. Departamentul IT al PSD a intervenit prompt și a repus site-ul în funcțiune”, a transmis PSD vineri seară, 29 aprilie.

Social-democrații au mai menționat că „își reafirmă apartenența la valorile europene și occidentale și condamnă invazia ilegală a Rusiei în Ucraina”.

Guvernul a anunțat vineri dimineață, 29 aprilie, că 5 site-uri, al Guvernului, al Ministerului Apărării Naționale, al Poliției de Frontieră, al CFR Călători și site-ul OTP Bank au fost afectate de un atac cibernetic de tip DDoS. „Nu au fost afectate date sensibile sau confidențiale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, pentru Libertatea.

Numele președintelui Camerei Deputaților și al PSD, Marcel Ciolacu, a fost invocat de grupul de hackeri prorus Killnet, care a revendicat atacul. Killnet a susținut că atacul cibernetic s-a produs după declarațiile liderului PSD, potrivit căruia România este gata să trimită arme în Ucraina, în contextul războiului declanșat de Rusia. Dar Killnet i-a atribuit în mod eronat lui Marcel Ciolacu funcția de președinte al Senatului, deținută, de fapt, de Florin Cîțu.

Ce este un atac de tip DDOS

Un atac de tip DDoS presupune un aflux mare de trafic trimis de hackeri pentru a împiedica funcționarea unui site.

Comparativ cu primul trimestru al anului 2021, numărul de atacuri Distributed Denial of Service (DDoS) în primul trimestru al acestui an a crescut de 4,5 ori, un număr considerabil. O creştere bruscă a atacurilor a avut loc la sfârşitul lunii februarie, ca urmare a războiului din Ucraina, a informat Mediafax.

De asemenea, atacurile au arătat o durată fără precedent pentru sesiunile DDoS, în special cele care vizează resursele de stat şi băncile.

Atacurile de tip Distributed Denial of Service (DDoS) sunt concepute pentru a întrerupe resursele de reţea utilizate de companii şi organizaţii şi pentru a le împiedica să funcţioneze în condiţii bune. Ele devin şi mai periculoase dacă sistemele compromise sunt din sectoarele guvernamentale sau financiare, deoarece blocarea acestor servicii are efecte secundare care afectează populaţia largă.

Cel mai lung atac a fost detectat pe 29 martie, cu o durată atipic de lungă, de 177 de ore, au spus experţii Kaspersky.

Urmărește-ne pe Google News