Directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniul Cultural Naţional a Municipiului Bucureşti, Daniel Cherecheş, ne-a declarat că varianta mutării halei este cea mai puţin costisitoare. “Clădirea se va tăia, pentru că e în mare parte din structură metalică, iar bucăţile se vor monta la fel, pe un alt amplasament, situat mai în spate cu circa 10 metri. Cele două clădiri care sunt acum în spatele pieţei vor fi demolate”, ne-a spus Daniel Cherecheş.
Piateţă în zonă şi parcare dedesubt
Potrivit acestuia, clădirea va arăta la fel ca acum şi va avea aceeaşi destinaţie comercială. Lucrul va demara după ce această variantă va fi validată şi de Comisia naţională a monumentelor istorice. “După mutare, va începe un proces de restaurare a întregului imobil”, a mai spus Daniel Cherecheş. Directorul de la Transporturi din Primăria Capitalei declara recent că vrea ca sub Hala Matache să facă parcare, iar în zonă, o piaţetă.
La început s-a numit Hala Grivița
Monumentul datează din 1887 şi atunci se numea Hala Griviţa. Era mult mai mică decât e în prezent şi avea formă de “T”. În 1923 apare consemnată într- un ghid al Bucureştiului ca Hala Matache Măcelaru. În 1930 se fac intervenţii de zidărie asupra clădirii, care începe să arate altfel decât în 1887. De atunci, hala s-a tot mărit şi suprafaţa s-a dublat.
Se redeschide Târgul de Miei, la Apărătorii Patriei
Bucureştenii îşi vor putea cumpăra miel, pentru al treilea an consecutiv, din singurul târg din Capitală, ce se va deschide la 15 aprilie în Piaţa Apărătorii Patriei. Potrivit reprezentanţilor Primăriei sectorului 4, carnea se va vinde la preţ de producător (între 18 şi 20 de lei). Ciobanii veniţi din toate zonele ţării vor avea la dispoziţie o zonă comercială amenajată pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi, unde vor fi montate 45 de ţarcuri. Târgul va fi deschis până la 23 aprilie.