Halitoza este caracterizata de emanarea unui miros neplacut din cavitatea bucala. Cel mai des aceasta apare ca urmare a proceselor patologice localizate la nivelul cavitatii bucale, independent de afectiuni respiratorii sau gastro-intestinale.

Cauza cea mai frecventa este prezenta placii bacteriene. Placa bacteriana se formeaza ca urmare a atasarii bacteriilor la nivel dentar, in decurs de cateva zile realizandu-se mineralizarea si formarea unei suprafete rugoase propice adaugarii unor noi straturi. Pe masura ce placa avanseaza, aceasta irita gingia, ducand la aparitia gingivitei si periodontitei; in timp, flora bacteriana isi modifica structura, crescand numarul bacteriilor anaerobe raspunzatoare de procese biologice in urma carora se degaja un miros neplacut ca urmare a prezentei compusilor de sulf si a unor acizi grasi volatili.

Sunt mai afectate rasele de caine de talie mica

Sunt mai afectate rasele de talie mica, din cauza spatiilor interdentare mai mici, a duratei de viata mai mare si a dietei.
Halitoza se mai manifesta si ca urmare a ingestiei unor alimente ce degaja un miros neplacut sau consumului de materii fecale. De asemenea, trebuie investigata prezenta diabetului sau a uremiei, rinitei sau sinuzitei, megaesofagului, piodermitei, tumorilor bucale sau infectiilor la acest nivel, toate putand contribui la prezenta halitozei.
Tratamentul depinde de cauza primara, in cazul placii bacteriene recomandandu-se detartrajul si administrarea unor produse medicamentoase care sa combata flora bacteriana din cavitatea bucala.

Liviu Harbuz
DVM Ph. D

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News