Hamas vrea să protesteze față de uciderea lui Haniyeh la Teheran, miercuri, într-un atac pus pe seama Israelului, cerând ca „marşuri ale furiei să înceapă din fiecare moschee”, după rugăciunea de vineri, relatează Agerpres.

Liderul Hamas, care trăia în exil în Qatar împreună cu alţi membri ai biroului politic al mişcării palestiniene, urmează să fie înmormântat vineri în statul din Golf, după funeraliile de joi de la Teheran.

Apeluri la răzbunare

Haniyeh a fost ucis într-un atac înainte de zorii zilei, în timp ce se afla în casa sa din Teheran, unde venise să participe la învestirea noului preşedinte al Iranului.

În declaraţia sa, Hamas le-a cerut, de asemenea, palestinienilor din Cisiordania ocupată să-şi arate sprijinul pentru Gaza, „afirmând angajamentul nostru faţă de pământul nostru şi drepturile noastre naţionale şi opunându-ne planurilor ocupaţiei”.

O mulţime îndoliată a participat joi la funeraliile liderului Hamas din capitala iraniană, într-o ceremonie marcată de apeluri la răzbunare pentru moartea sa.

Uciderea sa a provocat demonstraţii la Amman, Rabat, Tunis şi în taberele de refugiaţi palestinieni din Liban.

Facțiunea islamistă a deplâns moartea lui Haniyeh, despre care a spus că a fost ucis „într-un raid sionist perfid asupra reședinței sale din Teheran”.

„Mișcarea de Rezistență Islamică Hamas este în doliu pentru marele nostru popor palestinian, pentru națiunea arabă și islamică și pentru toate popoarele libere ale lumii”, a transmis Hamas, într-un comunicat. Un oficial Hamas afirmă că asasinarea lui Haniyeh „nu va rămâne nepedepsită”.

FOTO: Hepta

Urmărește-ne pe Google News