Hamas a transmis, într-o declarație emisă joi, 9 septembrie, că „respinge orice nouă propunere de încetare a focului” și a susținut că insistența lui Netanyahu de a rămâne pe Coridorul Philadelphi a fost menită să zădărnicească un acord.

„Trebuie pusă presiune asupra lui Netanyahu și a guvernului său. Nu cădem în capcana și trucurile lui, deoarece folosește negocierile pentru a prelungi agresiunea împotriva poporului nostru”, a menționat gruparea islamistă, în comunicat.

În contextul în care Benjamin Netanyahu continuă să insiste asupra coridorului Philadelphi, o porțiune de aproximativ 15 kilometri de-a lungul graniței dintre Egipt și Fâșia Gaza, pe unde suspectează că islamiștii aduc arme, Hamas respinge un anunț oficial de „noi propuneri”,.

Americanii nu renunță și sunt așteptați să prezinte o propunere de mediere, a doua în mai puțin de o lună.

La Washington se în considerare depunerea propunerii în acest weekend, vineri sau sâmbătă, dar nu o mai definesc drept „o propunere finală”, înțelegând că dificultățile nu vor fi rezolvate în curând.

Administrația americană nu a decis încă dacă președintele Joe Biden va prezenta propunerea sau dacă va fi prezentată în comun de Statele Unite și mediatorii Qatar și Egipt.

Înalți oficiali americani au declarat pentru Wall Street Journal că viitoarea propunere este de așteptat să să includă detalii mai precise cu privire la schimbul de ostatici cu prizonieri.

Cea mai mare parte a schiței propuse a fost convenită, potrivit acelor oficiali înalți. Acordul propus i-ar satisface Hamas cele mai multe dintre cererile sale, în timp ce Israelul a făcut multe concesii pentru a ajunge la acord.

 „Va necesita flexibilitate din partea Guvernului Israelului, la fel cum va cere Hamas să găsească în sfârșit o modalitate de a ajunge la un răspuns pozitiv”, au precizat oficiali americani.

Este de așteptat ca între 18 și 32 de ostatici să fie eliberați în prima fază a acordului în trei faze, care are un total de 18 paragrafe, dintre care 14 au fost finalizate.

„Sunt zeci de ostatici în Gaza, care încă aşteaptă un acord ce îi va aduce acasă. Este timpul să finalizam acest acord”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, miercuri seară.

Populaţia israeliană nu-şi permite să mai aştepte. Populaţia palestiniană, care suferă, de asemenea, de efectele teribile ale acestui război, nu îşi poate permite să mai aştepte. Lumea nu îşi poate permite să mai aştepte.

Urmărește-ne pe Google News