Într-o declarație video, Khalil al-Hayya anunță că moartea lui Sinwar va servi doar la întărirea grupului terorist. El mai adaugă că cei 101 ostatici încă deținuți Hamas nu vor fi eliberați până când „agresiunea” nu se va opri și forțele israeliene se vor retrage din enclava palestiniană.

Sinwar a fost găsit cu aproximativ 10.770 de dolari în numerar asupra lui, dar și cu documente, inclusiv pașaportul unui profesor UNRWA din Gaza. Armata israeliană a spus că liderul terorist ar fi încercat să fugă în zone mai sigure, în timp ce trupele se apropiau de el.

Hamas confirmă moartea lui Yahya Sinwar. Comparația cu Saddam Hussein

Soldații israelieni l-au ucis pe Yahya Sinwar în orașul Rafah, din sudul Gazei, miercuri, autoritățile israeliene confirmându-i joi identitatea.

Misiunea Iranului la ONU l-a comparat pe Sinwar cu dictatorul irakian Saddam Hussein, un inamic de multă vreme al Iranului, pe care trupele americane l-au capturat în 2003.

„Când forțele americane l-au târât pe un Saddam Hussein dintr-o gaură subterană, el i-a implorat să nu-l omoare, deși era înarmat. Cei care îl considerau pe Saddam ca modelul lor de rezistență s-au prăbușit în cele din urmă”, a spus misiunea pe X.

„Cu toate acestea, atunci când musulmanii se uită la martir Sinwar stând pe câmpul de luptă – în ținută de luptă și în aer liber, nu într-o ascunzătoare, înfruntând inamicul – spiritul de rezistență va fi întărit”, a mai punctat misiunea.

Video: Ultimele clipe de viață ale fostului lider Hamas, Yahya Sinwar
Sursa: IDF

Mesajul lui Benjamin Netanyahu, după uciderea liderului Hamas

„Sinwar va deveni un model pentru tinerii și copiii care își vor continua calea spre eliberarea Palestinei. Atâta timp cât vor exista ocupația și agresiunea, rezistența va dura, pentru că martirul rămâne viu și o sursă de inspirație”, a spus misiunea iraniană.

Basem Naim, membrul biroului politic al Hamas, a spus că liderii din trecut ai organizației au fost uciși și că: „Hamas a devenit de fiecare dată mai puternic și mai popular, iar acești lideri au devenit o icoană pentru generațiile viitoare care să continue călătoria către o Palestină liberă”.

El a adăugat că: „Este dureros și dureros să pierzi oameni iubiți, în special lideri extraordinari”, dar că gruparea teroristă palestiniană este sigură că va fi „în cele din urmă victorioasă”.

Premierul Benjamin Netanyahu i-a îndemnat joi pe membrii grupării teroriste care dețin ostatici să depună armele, promițându-le că îi va lăsa în viață dacă vor face acest lucru. El a mai spus că războiul s-ar putea „încheia mâine” dacă Hamas s-ar preda și i-ar elibera pe toți ostaticii.

Hezbollah promite răzbunare

Între timp, gruparea teroristă Hezbollah din Liban a declarat că lansează o nouă fază în războiul său împotriva Israelului, spunând că va folosi rachete ghidate de precizie pentru a ținti trupele.

Într-o declarație de miercuri seara, Hezbollah susținut de Iran a anunțat „tranziția la o fază nouă a confruntării cu inamicul israelian”, adăugând că rachetele ghidate de precizie „vor fi folosite pentru prima dată”.

Urmărește-ne pe Google News