Documentele despre care oficialii israelieni susțin că au fost recuperate din centre de comandă ale Hamas, arată planificări ample ale atacurilor cu trenuri, bărci și chiar care trase de cai. Planurile mai includeau implicarea unor grupuri militante aliate într-un atac combinat împotriva Israelului din nord, sud și est.

Atacurile planificate de Hamas mai includeau și prăbușirea unui zgârie-nori în Tel Aviv, similar atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001, coordonate de Al-Qaeda împotriva SUA, atunci când două avioane au lovit turnurile gemene World Trade Center, care s-au prăbușit câteva ore mai târziu.

Hamas a cerut Iranului bani și pregătire militară

Documentele confiscate de forțele israeliene în Gaza includ hârtii din 2021 în care Hamas solicită sute de milioane de dolari și sprijin pentru antrenarea a 12.000 de luptători.

Cele 59 de pagini de scrisori și documente de planificare în arabă obținute de The Washington Post reprezintă doar o parte din miile de documente pe care Forțele de Apărare ale Israelului susțin că le-au confiscat de la începutul invaziei terestre în Gaza pe 27 octombrie.

Decizia de a face publice documentele vine într-un moment în care liderii israelieni iau în calcul alte atacuri-ripostă după ce Iranul a lansat peste 180 de rachete balistice împotriva Israelului pe 1 octombrie, ca răspuns la uciderea lui Hasan Nasrallah, liderul cleric șiit și liderul grupului militant Hezbollah din Liban.

Hamas voia să șteargă Israelul de pe hartă, spun oficialii din Tel Aviv

„Hamas este atât de hotărât să șteargă Israelul și poporul evreu de pe hartă, încât a reușit să atragă Iranul într-un conflict direct în condiții pentru care Iranul nu era pregătit”, a spus un oficial israelian de securitate care susține că a văzut scrisorile și documentele de planificare.

Atacul Hamas din 7 octombrie 2023, planificat pe parcursul multor luni în cea mai mare secretomanie, a presupus pătrunderea simultană a aproximativ 6.000 de luptători prin peretele de protecție din jurul Gaza, care au devastat bazele militare israeliene din apropiere, orașe și kibbutzuri, omorând peste 1.200 de persoane și luând aproximativ 250 de ostatici.

Israelienii au comemorat recent un an de la atacul fără precedent comis de guparea teroristă Hamas, pe 7 octombrie 2023, la care a contribuit și Libanul prin gruparea libaneză Hezbollah. Între Israel și Hezbollah, susținută de Iran și aliată cu Hamas, au loc aproape zilnic schimburi de focuri.

Urmărește-ne pe Google News