Cuprins:
Saleh al-Arouri, un lider politic adjunct al organizației teroriste aflate la conducerea Fâșiei Gaza, a fost ucis marți într-un atac cu dronă în sudul Beirutului. El era o figură-cheie în Brigăzile Izzedine al-Qassam, aripa armată a Hamas, și un aliat apropiat al lui Ismail Haniyeh, liderul suprem al organizației.
Arouri era, printre altele, omul de legătură dintre Hamas și Hezbollah, puternica organizație libaneză, susținută de Iran, care a avut până acum un rol limitat în actualul conflict, scrie BBC.
Ce urmează acum este greu de anticipat. Chiar înainte de izbucnirea războiului din 7 octombrie, liderul Hezbollah Hassan Nasrallah a avertizat că orice atac țintit pe teritoriul libanez va declanșa un „răspuns puternic”.
Dar Hezbollah și aliații săi iranieni știu că un astfel de răspuns, în mijlocul conflictului din Gaza, ar putea schimba forma acestui război – și chiar soarta Hezbollah, atrăgând o reacție puternică din partea Israelului sau chiar a SUA, care și-a sporit masiv prezența în regiune.
Unul dintre principalii strategi
Uciderea lui Arouri privează Hamas de unul dintre cei mai pricepuți tacticieni, care a ajutat la direcționarea banilor și armelor către militanții din Gaza și din alte zone ale Orientului Mijlociu și a integrat mai strâns gruparea în rețeaua de forțe iraniene angajate în lupta împotriva Israelului.
În ultima vreme, Arouri s-a întâlnit cu liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, s-a apropiat de Hassan Nasrallah, puternicul lider al Hezbollah și a ajutat la consolidarea forțelor Hamas în Liban, de-a lungul graniței israeliene.
„Hamas va avea de suferit pentru că și-a pierdut unul dintre principalii săi strategi”, a declarat Emile Hokayem, director pentru securitate regională la Institutul Internațional pentru Studii Strategice, citat de New York Times.
„Era o persoană care se descurca bine în gestionarea relațiilor politice la nivel înalt și avea, de asemenea, credibilitate, în calitate de comandant”, a adăugat acesta.
Imad Alsoos, cercetător din Gaza la centrul MECAM de la Universitatea din Tunis, a declarat însă că pierderea lui al-Arouri nu va paraliza Hamas. Israelul, a explicat el pentru New York Times, a asasinat zeci de lideri Hamas de-a lungul deceniilor fără a submina permanent capacitatea grupului de a se reconstrui – sau de a pune la cale atacul din 7 octombrie, spre exemplu.
Aceste asasinate au făcut grupul mai agil, a spus el, iar liderii săi au ajuns la proeminență prin alegeri și prin legitimitatea lor în interiorul organizației, nu datorită carismei personale sau a acreditărilor religioase.
„În interiorul Hamas, există întotdeauna o anumită ierarhie, iar înlocuirea este foarte ușoară”, a spus el. „În cadrul Hamas, personalitatea nu este sursa puterii”, a mai explicat expertul.
Un atac previzibil care zdruncină totuși multe calcule
O acțiune israeliană împotriva liderilor Hamas din afara Fâșiei Gaza era previzibilă. Israelul a anunțat în noiembrie, prin vocea premierului Benjamin Netanyahu, că va acționa „împotriva liderilor Hamas oriunde s-ar afla”.
Cu câteva luni mai devreme, premierul îl menționase chiar explicit pe Arouri. Liderul adjunct al Hamas se afla, de asemenea, pe lista de teroriști căutați întocmită de SUA, cu o recompensă de 5 milioane de dolari pe capul său.
De obicei, Israelul nu confirmă sau infirmă asasinate. Atacul care l-a ucis pe Arouri a fost însă atribuit statului evreu de înalți oficiali din SUA și Liban.
Întreaga lume așteaptă acum răspunsul Hamas și al Hezbollah, care trebuie să le arate adepților că acționează, așa cum au promis. Cum va arăta acest răspuns este neclar. Prima declarație oficială a Hezbollah a fost un apel la răbdare.
Înainte de acest moment, organizația politică și militară libaneză a încercat să își controleze implicarea în conflictul din Gaza la un război al cuvintelor, precum și la atacuri limitate la granița cu Israelul, pentru a evita să atragă Libanul într-o altă conflagrație sângeroasă.
Uciderea lui Arouri ar putea zdruncina aceste calcule, scrie BBC. Hezbollah trebuie acum să aibă acum o reacție, dar în același timp să pună în balanță loviturile spectaculoase pe termen scurt cu strategia sa pe termen mai lung.
Sprijinul populației pentru obiectivele sale este puternic, în sudul Libanului. Dar în Beirut, și nu numai, amintirile războiului devastator din 2006 dintre Israel și Liban sunt încă puternice, mai ales că țara se confruntă cu o gravă criză economică.
Cu ochii spre Turcia și Qatar
Ostilitățile de pe frontul Hezbollah au fost până acum controlate, deoarece forțele israeliene sunt deja suprasolicitate în Gaza și Cisiordania. Cel mai fidel aliat al Israelului, SUA, a avertizat de asemenea împotriva unui conflict total cu Hezbollah.
Complicat este și faptul că această nouă criză provocată de uciderea lui Arouri vine într-un moment de tensiune crescândă pe alte fronturi, inclusiv pe rutele vitale de navigație din Marea Roșie, unde rebelii Houthi, susținuți de Iran, au atacat mai multe nave.
Iar ofensiva israeliană din Gaza este încă departe de final.
În acest moment, atenția va fi îndreptată și dincolo de granițele Fâșiei Gaza. Se presupune că autorii atrocităților comise de Hamas pe 7 octombrie în sudul Israelului, inclusiv Yahya Sinwar, se ascund în continuare undeva în Fâșie.
Moartea lui Arouri în Liban îi va face pe mulți să se gândească la Turcia și Qatar, unde se află, de asemenea, alți lideri Hamas, care consideră că acolo sunt mai în siguranță.
Nu în ultimul rând, asasinatul are o importanță majoră pentru familiile ostaticilor israelieni aflați încă în Gaza. Deocamdată, una dintre primele urmări ale acestui asasinat a fost oprirea discuțiilor indirecte de la Cairo cu privire la un alt schimb de ostatici.