„Declaraţia de la Beijing” a fost semnată marți dimineață, în timpul unei ceremonii care a marcat sfârșitul unui dialog de reconciliere între facţiuni, care a avut loc la Beijing în perioada 21-23 iulie, a transmis televiziunea de stat CCTV.

Un total de 14 facţiuni palestiniene, inclusiv liderii Fatah şi Hamas, s-au întâlnit, de asemenea, cu mass-media, în prezenţa ministrului chinez de externe Wang Yi, a precizat CGTN într-o postare pe reţelele de socializare.

Liderii Hamas și Fatah s-au întâlnit deja în China în aprilie, pentru a discuta despre eforturile de reconciliere pentru a pune capăt celor aproximativ 17 ani de dispute.

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a salutat marţi acordul la care au ajuns cele 14 facţiuni palestiniene pentru a stabili un „guvern interimar de reconciliere naţională” în Fâşia Gaza după război, notează AFP.

„Cel mai marcant fapt este acordul de a forma un guvern interimar de reconciliere naţională pentru guvernarea Fâşiei Gaza după război”, a declarat Wang, după semnarea declaraţiei comune.

„Reconcilierea este o problemă internă a facţiunilor palestiniene, dar, în acelaşi timp, nu poate fi realizată fără sprijinul comunităţii internaţionale”, a mai spus ministrul chinez de externe.

China, a adăugat el, doreşte să „joace un rol constructiv în menţinerea păcii şi stabilităţii în Orientul Mijlociu”.

Istorie lungă de dușmănie între Hamas și Fatah

Fatah, fondată de liderul palestinian istoric Yasser Arafat, şi rivalul său Hamas, care se află în război cu Israelul în Gaza, sunt ireconciliabile de la lovitura de stat a Hamas care a alungat Autoritatea Palestiniană din Fâşia Gaza în iunie 2007, după mai mult de un an de criză politică şi violenţe în urma alegerilor parlamentare. De atunci, Cisiordania e controlată de Fatah, iar Gaza a rămas sub controlul Hamas.

Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP) este o coaliție de partide care a semnat un tratat de pace cu Israelul în 1993 și a format un nou guvern în cadrul Autorității Palestiniene (AP).

Fatah domină atât OEP, cât și AP, guvernul palestinian interimar care a fost instituit în Cisiordania ocupată de Israel după semnarea acordului din 1993 cunoscut sub numele de Acordurile de la Oslo. Hamas nu recunoaște Israelul.

Cele două părți au încercat – și au eșuat – de mai multe ori să ajungă la un acord care să unească cele două teritorii palestiniene separate sub o singură structură de guvernare, notează CNN.

 
 

Urmărește-ne pe Google News