Hamburgerii sunt cele mai poluante produse din industria alimentară, contribuind semnificativ la creşterea temperaturilor la nivel global. Potrivit unui studiu prezentat în SUA s-a descoperit că hamburgerii nu sunt adevărate „bombe” calorice doar pentru organism, ci şi pentru planetă, informează mediafax.
O simplă schimbare în dieta zilnică, precum renunţarea la friptură în favoarea salatelor, contribuie la reducerea nivelului de dioxid de carbon în aceeaşi măsură ca renunţarea la maşina două zile pe săptămână.
Producerea cărnii de vită este un proces extrem de ineficient, iar vacile eliberează foarte mult metan în atmosferă, a declarat Nathan Pelletier de la Universitatea Dalhousie din Canada.
Deşi carnea de vită reprezintă doar 30% din totalul cărnii consumate în ţările dezvoltate, fermele de bovine produc 78% din totalul acestor emisii de gaze nocive, a declarat Pelletier, duminică, în cadrul conferinţei American Association for the Advancement of Science.
Pentru obţinerea unui singur kilogram de carne de vită se produc 16 kilograme de dioxid de carbon, de patru ori mai mult decât porcinele şi de zece ori mai mult decât obţinerea unui kilogram de carne de pasăre. Dacă oamenii ar renunţa la bovine şi ar consuma carne de pasăre, emisiile de gaze nocive ar scădea cu 70%, tocmai de aceea schimbarea preferinţelor culinare ale oamenilor este foarte importantă.
Industria alimentară reprezintă al treilea producător de gaze cu efect de seră, în Statele Unite, după industria automobilelor şi cea a utilităţilor. În Europa, unde oamenii conduc mai puţin şi au locuinţe mai mici, impactul industriei alimentare este şi mai pronunţat.