Hanna O. a povestit agenției de presă ucrainene de stat Ukrinform, cu lacrimi în ochi, experiențele pe care le-a trăit: „Ne-au tratat ca pe niște animale. De fapt, nu, mai rău, că nici măcar animalele nu se comportă așa”.

Hanna, în vârstă de 26 de ani, a fost una dintre cele 108 femei eliberate lunea trecută din captivitatea rusă, într-unul dintre cele mai mari schimburi de prizonieri. Andrii Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a precizat că acesta a fost primul schimb de prizonieri exclusiv feminin din luna februarie, când a început războiul, și până acum.

Hanna a fost luată prizonier în timp ce servea în Mariupol ca parte a Brigăzii 36 de pușcași marini din Ucraina, potrivit Ukrinform. Ea s-a numărat printre militarii ucraineni care s-au predat în luna mai, după ce au fost blocați în uriașul-combinat Azovstal timp de mai multe săptămâni. Ea și-a petrecut următoarele luni în captivitate.

„Ne torturau cu electricitate și ne băteau cu ciocanele. Pe unele dintre fete le-au spânzurat. Mâncarea pe care ne-o dădeau era acră. Nici măcar câinilor nu li se dă o astfel de mâncare”, a declarat Hanna, pentru Ukrinform.

„Cele care aveam tatuaje… au vrut să ne taie mâinile, să ne taie tatuajele, ne-au opărit cu apă clocotită doar «pentru că exiști, pentru că ești pușcaș marin, pentru că vorbești ucraineană»”, a continuat ea, adăugând că singurul lucru care a ținut-o în viață a fost „visul de a se întoarce acasă”.

Povestea ei se adaugă unui număr tot mai mare de relatări directe ale torturii pe care o îndură cei care cad în mâinile rușilor – tratament aplicat atât militarilor, cât și civililor.

Tortura, indiferent asupra cui este folosită, este considerată o crimă de război, conform Convențiilor de la Geneva.

Multe povești au fost dezvăluite după ce trupele ucrainene au reușit să avanseze în teritoriile controlate de forțele ruse și proruse.

După ce forțele ruse au fost alungate din orașul Izium luna trecută, o investigație a jurnaliștilor de la The Associated Press a identificat zece locuri din oraș în care ucraineni, inclusiv civili, au fost torturați. O femeie a declarat pentru The Washington Post că a gravat pe pereții locului unde a fost ținută detalii despre tortură, pentru ca oamenii să știe ce i s-a întâmplat, dacă nu ar fi supraviețuit.

Anchetatorii însărcinați de Națiunile Unite au concluzionat în septembrie că forțele ruse au comis o serie de crime de război în Ucraina, inclusiv tortură și viol, împotriva soldaților, civililor și chiar a copiilor.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News