Compania, care operează în mod normal cu aproximativ 28 de autobuze pentru a duce turiștii din Machu Picchu, la cetate, mai are în prezent doar 20 de vehicule în funcțiune. Situația durează de două săptămâni și a fot generată de un grav accident rutier recent, soldat cu 31 de răniți.

Suspendarea a numeroase curse zilnice afectează sute de turiști care nu se pot îmbarca la timp, generând frustrare în rândul celor care au așteptat ore sau chiar zile.

„Am așteptat două zile”, a declarat o turistă sosită din SUA.

Președintele Asociației Peruane de Turism de Aventură și Ecoturism (APTAE), Francisco Basili, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situație. El a explicat:

„Firma Consettur a scos din serviciu 8 autobuze după accident, pentru a efectua întreținerea, ceea ce a redus considerabil capacitatea operațională”.

Reprezentantul sindical a mai explicat că fiecare autobuz poate realiza până la trei curse zilnice. Fără 8 mașini, aceasta înseamnă o reducere de 24 de curse pe zi, ceea ce afectează sute de turiști.

Mulți dintre ei au traversat lumea pentru a vedea Machu Picchu și se confruntă cu frustrări evidente.

Autobuzul face din Aguas Calientes până la citadelă circa 20 de minute. Se poate urca și pe jos, în circa o oră. Până la reglementarea situației, Ministerul peruan al Culturii încearcă să atenueze situația, permițându-le celor care ratează ziua de vizită să folosească și a doua zi permisul de acces.

Machu Picchu este un sit incas din secolul al XV-lea, situat în Cordillera de Est, pe o creastă de munte, la 2.430 de metri altitudine. Deseori denumit „Orașul pierdut al incașilor”, situl este situat în districtul Machupicchu, provincia Urubamba, la 80 de kilometri de orașul Cusco (sudul statului Peru).

În 1981, Peru a declarat „sanctuar istoric” o suprafață de 325,92 de kilometri pătrați, iar în 1983, UNESCO a desemnat Machu Picchu drept sit al Patrimoniului Mondial, descriindu-l drept „o capodoperă de artă, urbanism, arhitectură și inginerie” și „o mărturie unică” a civilizației Inca.

Urmărește-ne pe Google News