Oameni de toate vârstele au putut fi văzuți sâmbătă, 28 septembrie, sub pâlcuri de măslini, în mijlocul sensurilor giratorii și în afara adăposturilor de urgență care au fost deschise peste noapte.

„Încercăm să gestionăm ceea ce este imposibil de gestionat”, a declarat pentru Sky News, Edouard Beigbeder, reprezentantul UNICEF în Liban.

Departamentul de comunicații al Universității Americane din Beirut a fost transformat în grabă în adăpost, iar sâmbătă dimineață acolo se aflau deja peste o mie de oameni.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Grupuri de femei și copii din toată partea de sud a capitalei și-au pregătit saltele și orice bunuri pe care le-ar putea lua în ultimul moment.

„Mulți oameni au plecat de acasă fără nimic”, a spus Beigbeder.

Sute de adăposturi funcționează acum în oraș, încercând să îi primească pe cei strămuțiți din suburbia Dahieh din sudul Beirutului.

„Am auzit fiecare lovitură. Nu am închis un ochi”

Când Israelul a lansat loviturile aeriene asupra Dahieh, unde a fost ucis liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, exploziile au fost atât de puternice încât o femeie însărcinată s-a temut că copilul ei nu poate rezista șocului.

„Sunt însărcinată în 8 luni. Copilul nici măcar nu se mișca și eram atât de speriată că s-a întâmplat ceva, Doamne ferește. Dar în cele din urmă l-am simțit”, a declarat Zahraa, citată de Reuters.

„Doamne, rachetele pe care le-am văzut ieri, incendiile pe care le-am văzut. Am auzit fiecare lovitură. Nu am închis un ochi. Sunt oameni care dorm pe străzi sau dorm în mașinile lor în jurul nostru”, a adăugat femeia.

La fel ca alți locuitori din Dahieh, o fortăreață Hezbollah, Zahraa, soțul ei și cei doi fii, în vârstă de 17 și 10 ani, au împachetat rapid ce au putut și au fugit în alte părți ale Beirutului.

Multe dintre școlile folosite drept adăposturi în capitală erau deja pline de zecile de mii de oameni care fugiseră din sudul Libanului în ultimele zile, astfel că pentru cei proaspăt strămutați peste noapte a fost greu să găsească un loc sigur.

Ali Hussein Alaadin, un locuitor de 28 de ani din Dahieh, abia a avut timp să ia medicamentele tatălui său când au început exploziile. Una dintre lovituri a țintit o clădire aflată chiar lângă ei.

„Nici nu știu unde suntem. Ne-am plimbat în cerc toată noaptea. Am apelat ONG-uri și alți oameni de dimineață. Am sunat pe toată lumea (…), fie numărul este oprit, fie ocupat, fie ne trimiteau undeva. De la 1.00 dimineața suntem în stradă”, a declarat tânărul.

„Întreaga lume tace”

Dalal Daher, care a dormit în aer liber în Piața Martirilor din centrul Beirutului, a spus că viețile libanezilor sunt considerate fără valoare, în condițiile în care Israelul lansează astfel de lovituri.

„Dacă un avion de hârtie ar zbura spre Israel, ar provoca tulburări nesfârșite. Dar în cazul nostru, toată lumea este strămutată și întreaga lume tace în legătură cu asta, Națiunile Unite și toată lumea tace, de parcă nu am fi ființe umane”, a declarat ea.

Suburbia de sud a Beirutului este cunoscută ca fiind o fortăreață Hezbollah, plină de susținători ai grupării și luptători, dar este și o zonă rezidențială dens populată.

Angajații UNICEF de pe teren au estimat că „zeci de mii” de oameni au părăsit peste noapte Dahieh, unde în mod normal se află aproximativ 600.000 de locuitori.

De îndată ce biroul de presă Hezbollah a făcut o declarație oficială cu privire la moartea lui Hassan Nasrallah, la ora locală 14.31, în zonă s-au auzit focuri de armă trase în aer și femei plângând, relatează Sky News.

Nasrallah ocupa o poziție unică pentru adepții săi, nu doar în Liban, ci și în Iran, precum și printre grupurile militante care fac parte din așa-numita Axă a Rezistenței din Yemen, Irak și anumite părți ale Siriei. El era privit nu numai ca un strateg militar și politic al Hezbollah, ci și ca liderul lor religios.

Moartea lui Nasrallah aduce acum mai multă incertitudine locuitorilor din Dahieh și celor care au plecat la adăposturile din Beirut, în contextul escaladării conflictului de aproape un an dintre Israel și Hezbollah, susținut de Iran.

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News