UPDATE 10.15: Democrații din Iowa și-au exprimat voturile în adunările electorale din micul stat, dar rezultatele nu au sosit încă și vor fi anunțate mai târziu, în cursul zilei de marți.
Principala problemă este aplicația care ar fi trebuit să centralizeze voturile.
”Este pur și simplu o problemă de raportare, aplicația nu a funcționat, nu este vorba despre un atac informatic”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Partidului Democrat în Iowa, Mandy McClure.
Mai mulți candidați au anunțat că numărătoarea paralelă le oferă un rezultat mulțumitor, dar Bernie Sanders și Pete Buttigieg au sugerat chiar că au câștigat.
Doar 41 de delegați sunt alocați statului Iowa, din totalul celor 1991 de delegați puși în joc pe întregul teritoriu al SUA.
Alegerile primare democrate încep luni cu adunările electorale (caucus) din Iowa, care ar putea da un impuls important câștigătorului în lunga confruntare care urmează pentru un loc în finala cu Donald Trump.
Favoritul alegerilor din Iowa pare a fi în acest moment senatorul Bernie Sanders, aflat la stânga spectrului politic în plutonul candidaților democrați, omul catalogat de Donald Trump drept ”comunist”.
Sanders este urmat de vicepreședintele Joe Biden, un reprezentant al establishmentului în Partidul Democrat, cu poziții echilibrate în mai toate dosarele, susținut, dar și afectat în egală măsură de mandatele sale în administrația lui Barack Obama.
Elizabeth Warren, Amy Klobuchar sau Pete Buttigieg speră și ei să se țină alături de cei doi favoriți, pentru a nu rata startul cursei electorale.
Importanța supradimensionată a alegerilor din Iowa
Iowa, stat eminamente rural într-o zonă cunoscută sub numele de Midwest a Statelor Unite ale Americii, este crucial deoarece este primul în calendarul electoral, ceea ce îi conferă o putere ieşită din comun pentru a promova sau scufunda candidaţi, scrie EFE, citată de Agerpres.
Aşteptările sunt atât de mari pentru că statului Iowa i se atribuie puterea de a „prezice” cine va ajunge la Casa Albă. În ultimele două decenii, „alesul” statului Iowa a devenit democratul desemnat să candideze la preşedinţia SUA: Al Gore, care a pierdut în faţa lui George W. Bush în 2000; John Kerry, care a fost învins tot de Bush jr. în 2004; Barack Obama, care a câştigat în 2008; şi Hillary Clinton, care a suferit o înfrângere dureroasă în faţa lui Trump în 2016.
Dovada cea mai recentă a influenţei statului Iowa a fost victoria din 2008 a lui Obama, care după ce a câştigat alegerile primare în detrimentul lui Hillary Clinton a încetat să mai fie un senator necunoscut şi s-a transformat într-un candidat cu şanse la preşedinţia SUA, pe care a şi câştigat-o.
Urmează New Hampshire
După Iowa, la 11 februarie vine rândul New Hampshire, stat în nord-estul SUA care se mândreşte cu faptul că este primul care organizează alegeri primare autentice, adică un scrutin în care cetăţenii folosesc urne şi computere pentru a vota. Iar după New Hampshire, va urma un moment de reflecţie şi este foarte posibil ca mulţi candidaţi să abandoneze cursa prezidenţială.
În prezent există 12 candidaţi, în frunte cu fostul vicepreşedinte Joe Biden, cu 26,5% din voturi la nivel naţional, urmat de senatorii Bernie Sanders (21,4%) şi Elizabeth Warren (15%), potrivit mai multor sondaje compilate de site-ul FiveThirtyEight. Sanders şi Biden conduc – în această ordine – în intenţiile de vot în Iowa, iar pe locurile trei şi patru se clasează fostul primar Pete Buttigieg şi respectiv Warren, potrivit site-ului RealClearPolitics.
Însă în ultimele sondaje procentele s-au mai echilibrat şi panorama a devenit şi mai incertă, odată cu decizia luată sâmbătă de cotidianul Des Moines Register şi de postul de televiziune CNN de a anula din cauza unei erori de metodologie publicarea unui sondaj care în ultimii ani a fost considerat drept cel mai relevant.