Dacă printr-o împrejurare nefericită trebuie să te operezi într-un spital, poţi afla cu stupoare că nu vei beneficia de tratament medical, pentru că nu figurezi ca asigurat.
Aşa cum numai la români se poate întâmpla, chiar dacă eşti cu toate dările pentru sănătate plătite, rişti să pleci acasă bolnav sau să-ţi plăteşti intervenţia chirurgicală. Şi asta pentru că, fie din vina angajatorului, fie din cea a sistemului integrat, poţi avea ghinionul de a nu apărea ca fiind asigurat.
Greşelile sunt multe, iar vina este aruncată de la unii la alţii. Şi singurii care au de tras din toată povestea aceasta sunt bieţii oameni, care trebuie să alerge, de colo până colo, după acte şi adeverinţe doveditoare. Pentru a şti sigur dacă apari cu toate dările plătite la zi şi pentru a te feri de eventualele surprize, este bine să te “cauţi” singur chiar în baza de date a CNAS.
Acest lucru poate fi făcut accesând site-ul CNAS, meniul “Servicii”, opţiunea “Verificare asigurat”. O dată ajuns aici, asiguratul nu mai trebuie decât să-şi tasteze codul numeric personal şi în câteva secunde poate afla dacă are sau nu asigurare de sănătate.
O problemă gravă a fost înregistrată în Capitală, unde “sistemul” a făcut o greşeală care afectează zeci de mii de oameni. “Dintr-o eroare de sistem a CNASB, pensionarii cu vârste cuprinse între 68 şi 70 de ani nu mai apar ca fiind asiguraţi şi, implicit, nu pot beneficia de servicii medicale gratuite”, ne-a declarat un medic de familie care doreşte să-şi păstreze anonimatul. Aceste erori de sistem se rezolvă pas cu pas, în funcţie de sesizările pe care le fac asiguraţii care constată neregulile.

 
 

Urmărește-ne pe Google News