Baricade ale poliției au fost plasate în Piața Taksim, simbolul manifestărilor pro-democrație, din Istanbul, potrivit postărilor de pe rețelele de socializare.

Au avut loc demonstrații în districtul Cankaya din Ankara și în zonele Kurtulus și Kadıkoy din Istanbul, inclusiv lângă Piaţa Taksim. În locurile unde se protestează au fost desfășurate trupe de securitate care au intervenit împotriva manifestanților, transmite publicația duvarenglish.com.

„Va veni timpul ca Partidul Justiției și Dezvoltării (n.r. – formațiunea lui Erdogan care deține puterea în Turcia) să răspundă în fața poporului”, au transmis manifestanții.

Sute de studenți de la Middle East Technical University au mărșăluit pe stradă în fața campusului, cerând demisia guvernului turc. Poliția a intervenit și a anunțat că nu va permite elevilor să părăsească școala pentru a protesta. 

Peste 263.000 de tweet-uri au fost distribuite în cursul zilei prin care se cere guvernului să demisioneze în fața crizei economice. Pe partea opusă, susținătorii AKP au distribuit peste 300.000 de tweet-uri care au spus: „Sunt alături de statul meu”.

„Nu a existat o asemenea catastrofă în istoria Republicii”, a declarat Kemal Kilicdaroglu, liderul Partidului Popular Republican de opoziție, dând vina Tayyip Erdogan, care conduce țara din 2003 ca premier sau președinte, pentru căderea liberă a monedei.

„În acest moment, sunteți o problemă fundamentală de securitate națională pentru Republica Turcia”, i-a transmis Kilicdaroglu.

De ce s-a prăbușit lira turcească

Erdogan a făcut presiuni asupra băncii centrale să reducă ratele dobânzilor într-o mișcare despre care spune că va stimula exporturile, investițiile și locurile de muncă, dar despre care criticii spun că va alimenta și mai mult inflația și va eroda lira, reducând profund veniturile turcilor.

Cursul lirei a scăzut marți până la 13,45 pentru un dolar. Acum un an era 8 la dolar, luna trecută a ajuns la 9 și săptămâna trecută a ajuns la 10.

Fostul prim-ministru Ahmet Davutoglu, membru fondator al Partidului AK al lui Erdogan înainte de a se despărți pentru a-și forma propriul partid, a descris măsurile economice ale președintelui drept „trădare și nu ignoranță”.

În orașul Diyarbakir, din sud-estul țării, proprietarii de magazine au ars pe stradă ceea ce păreau a fi dolari falși, într-un gest simbolic de protest, spunând: „Nu putem dormi, nu știm care este viitorul nostru”.

Mai multe persoane care au vorbit cu Reuters au spus că de îndată ce și-au primit salariile sau pensiile le-au convertit în valută.

Lira turcească a scăzut cu 20% doar de la începutul săptămânii trecute. În mod normal, o astfel de scădere determină măsuri de urgență pentru a opri depreciere, dar nu a existat nicio intervenție tangibilă din partea guvernului, autorităților de reglementare sau a băncii centrale.

Erdogan a abordat tulburările valutare în două discursuri, inclusiv luni, când a promis că își va continua lupta împotriva ratelor dobânzilor și i-a îndemnat pe turci să vadă devalorizarea într-o lumină diferită și mai pozitivă.

„Forța competitivă a cursului de schimb duce la creșterea investițiilor, a producției și a ocupării forței de muncă”, a spus el, adăugând că dușmanii țării au „jucat” în trecut lira doar pentru a eșua. „Așa cum ne-am scos țara din atâtea capcane și nenorociri, cu ajutorul lui Allah și sprijinul poporului nostru, vom ieși învingători din acest război economic de independență”, a spus Erdogan.

 
 

Urmărește-ne pe Google News