Istoricul israelian susține că democrațiile liberale din Europa și Uniunea Europeană sunt în criză, inclusiv din cauza deziluziilor pe care le au europenii care uită marele beneficiu adus de Uniune, anume pacea.
”Fericirea depinde de așteptări, de relația între ce îți dorești și ce ai. Dar, pe măsură ce condițiile se ameliorează, așteptările cresc tot mai mult. Și oamenii pot rămîne la fel de nemulțumiți ca înainte chiar dacă o duc, de fapt, mult mai bine. Astăzi, europenii trec prin cea mai pașnică eră din istorie. Dar oamenii nu se gîndesc decît rar la pace, pentru că o iau ca pe ceva banal, firesc, nu ca pe un dar prețios, obținut anevoie”, a afirmat Yuval Noah Harari, care este profesor de istorie universală la Universitatea Ebraică din Ierusalim.
Harari a invocat faptul că fără democrația liberală promovat de UE, inclusiv România ar putea deveni parte a unui război.
”Dacă Uniunea Europeană s-ar prăbuși, există șanse ca războaiele să reizbucnească. Un conflict între Ungaria și România ar redeveni posibil”, a spus Harari.
Pe de altă parte, acesta s-a arătat încrezător în capacitatea democrațiilor liberale de a depăși actuala criză, după cum au depășit crize mult mai dure.
”La începutul secolului al XX-lea existau cam aceleași așteptări cu privire la răspândirea la nivel global a modelului liberal. Apoi a venit Primul Război Mondial, apoi fascismul în anii 30, apoi, în anii 50, comunismul… De fiecare dată, oamenii au crezut că gata, asta e, s-a terminat cu democrația, și totuși, cumva, am revenit la acest sistem. Acum traversăm o altă criză și e greu de prevăzut ce va urma. Marele avantaj al democrației constă în capacitatea de a recupera, de a-și reveni, de a se regenera și de a învăța din propriile greșeli”, a crede istoricul israelian.
Potrivit acestuia, până și comunismul ar fi avut o parte bună în istoria democrațiilor pentru că le-a obligată creeze sociale mai bune și o societate mai echitabilă.
Citește mai multe în ”Dilema Veche”