Publicaţia descrie un episod terifiant care a devenit aproape o normalitate, după începerea războiului, declanşat de Rusia. În timp ce Liliana se pregătea să deschidă cafeneaua în care lucrează, o bombă rusească a căzut în apropiere. A provocat o explozie puternică.

„Nu pot descrie în cuvinte ce am simțit, a fost terifiant”, spune tânăra în vârstă de 20 de ani. Nu a fost rănită, însă curtea în care a căzut bomba a fost distrusă, iar un bărbat care mergea pe bicicletă în apropiere a fost ucis, potrivit oficialilor orașului.

O zi mai târziu, cafeneaua a fost deschisă din nou. Era o nouă zi, într-un oraș care este bombardat în mod constant, fiind printre cele mai distruse de la începutul invaziei ruse – februarie 2022.

Și în ciuda temerilor tot mai mari că Rusia va lansa o nouă ofensivă menită să cucerească orașul, cei care au rămas în oraș încearcă să-și construiască o viață în acest haos.

Deși atacurile forţelor ruse au distrus toate cele trei centrale electrice majore, locuitorii continuă să trăiască și să lucreze cu doar câteva ore, adesea imprevizibile, de electricitate în fiecare zi.

Deși peste 100 de școli au fost avariate sau distruse, cursurile continuă, în subteranele adânci ale stațiilor de metrou.

Și, deși zeci de stații de pompieri și de paramedici au fost aruncate în aer, punându-i pe cei care răspund la urgențe în pericol zilnic, serviciile de urgență încă încearcă să-și facă treaba.

Când lovește o rachetă, în trei-patru ore, toate geamurile sunt curățate, toate drumurile centrale sunt curățate. Până dimineață, pare că nu s-a întâmplat nimic și nu au existat explozii.

Andrii Dronov, șeful adjunct al Departamentului de pompieri din Harkov, în vârstă de 39 de ani:

Totuși, pe măsură ce atacurile se intensifică, există întrebări reale cu privire la cât timp mai poate rezista Harkovul, aflat la 40 de kilometri de granița cu Rusia, fără o apărare aeriană mai robustă, notează NYT.

Din martie, Rusia a bombardat Harkov pentru prima dată cu una dintre cele mai letale arme din arsenalul său: bombe ghidate puternice, cunoscute ca bombe cu planare, lansate din avioane de război, care aruncă în aer sute de kilograme de explozibil la o singură explozie.

„Este o strategie pentru a intimida oamenii, o strategie pentru a-i face pe oameni să-și părăsească locuințele, pentru a-i face pe oameni să se evacueze”, a declarat primarul din Harkov, Ihor Terekhov, în timpul unui interviu recent, realizat într-o locație secretă, deoarece biroul său este o țintă. „Este vorba de distrugerea orașului în sine”, adaugă acesta

Un bărbat adună cioburile de la ferestrele sparte ale unui magazin, în urma unui atac | Foto: Profimedia

Din ianuarie, au declarat oficialii ucraineni, mai multe rachete au lovit Harkovul, unde locuiesc în prezent 1,3 milioane de oameni, decât în orice moment din primele luni ale războiului. Autoritățile ucrainene au ordonat evacuarea obligatorie a satelor din estul orașului, pe măsură ce violențele de-a lungul graniței se intensifică.

De ce vrea Moscova să cucerească Harkovul

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a devenit săptămâna trecută cel mai înalt oficial de rang înalt de la Kremlin care a semnalat că Moscova intenționează să cucerească Harkovul. Potrivit acestuia, oraşul ucrainean „joacă un rol important” în dorința declarată a președintelui Vladimir Putin de a crea o „zonă sanitară” de-a lungul frontierei rusești. Analiștii militari au remarcat o creștere semnificativă a activității militare în zonă.

Rămâne necunoscut dacă Rusia se gândește serios la un atac dinspre nord. Pentru locuitorii orașului, speculațiile nu fac decât să sporească anxietatea de a trăi sub bombardamente zilnice.

Luni, locuitorii din Harkov au văzut cum Rusia a lovit cu o rachetă principalul turn de televiziune al orașului în plină zi. Dar principalul motiv de alarmă în aceste zile îl reprezintă bombele ghidate cu planare, bombe de mari dimensiuni pe care Moscova le deține din abundență.

Rușii au modificat recent bombele pentru a zbura mai mult de 100 de kilometri, punând pentru prima dată Harkov și alte zone populate în raza de acțiune.

Cel puțin 15 bombe ghidate au vizat Harkovul în ultimele trei săptămâni, au declarat oficialii ucraineni.

„Nimeni nu știe dacă va mai vedea dimineața”

Între timp, locuitorii încearcă să mențină un sentiment de ordine pentru a face față haosului și incertitudinii războiului. Craterul din curtea cafenelei tinerei Korneva, de exemplu, a fost umplut, iar ferestrele sparte au fost acoperite cu scânduri, în timp ce copacii afectaţi de explozie au fost tăiați și un loc de joacă a fost reparat. Ea face din nou espresso, deși pentru mai puțini clienți.

„Nimeni nu știe dacă va mai vedea dimineața. Dar, în ciuda a tot ceea ce se întâmplă, trăim, muncim și ne iubim foarte mult orașul”, a spus primarul într-o discuţie cu jurnaliştii de la New York Times, care au călătorit săptămâna trecută prin oraș împreună cu paramedicii și pompierii, observând viața de zi cu zi.

Nu există o modalitate simplă de a explica și cum este să trăiești în fiecare zi cu amenințarea morții, când o rachetă trasă din Rusia poate lovi oriunde în oraș în mai puțin de un minut, notează publicaţia.

„Harkov este de neînvins, deși oamenii sunt vizibil epuizați”

Nu există un exod din Harkov precum cel din primele săptămâni de război, când artileria tuna zi și noapte, iar populația, două milioane de locuitori înainte de război, scăzuse la 300.000 de persoane. După ce rușii au fost alungați din cea mai mare parte a regiunii Harkov în timpul contraofensivei Kievului din toamna anului 2022, peste un milion de oameni s-au întors, spun oficialii locali.

„Am simțit un dor puternic de casă”, a declarat Anna Ivanova, în vârstă de 19 ani, o studentă care a fugit în Finlanda, dar s-a întors după ce rușii au fost alungați. „Aici, aveam planurile, visele și aspirațiile mele”, spune tânăra.

Recent, o rachetă s-a izbit de casa prietenei mamei ei. În loc să fugă, aceasta s-a mutat cu mama ei și nu au niciun plan de plecare. „Voi folosi o frază bine uzitată. Harkov este de neînvins, deși oamenii sunt vizibil epuizați”, a spus doamna Ivanova.

Amil Nasirov, în vârstă de 29 de ani, solistul unei formații populare numite Kurgan & Agregat, spune că „este terifiant să trăiești, să te bucuri de viață”. Auzi exploziile noaptea, apoi te uiți la ce a fost lovit la lumina zilei. „Și te gândești că este în apropiere, nu departe de mine, cam la 700-800 de metri”, a spus acesta. „Şi te gândești: Wow, este o nebunie”.

„Cel mai înfiorător lucru este că oamenii se obișnuiesc cu asta”, precizează Nasirov. „Bombardamente începând de la ora 23.00 până la 1.00. Ce este asta? Și de ce ar trebui să ne obișnuim cu asta?”.

Cele mai mari distrugeri au rămas în cartierul Saltivka din nord-est, unde linia frontului s-a stabilit pentru scurt timp în primele zile ale războiului. Blocurile de apartamente distruse reprezintă dovada devastării pe care forțele terestre rusești au provocat-o înainte de a se retrage.

Dar aproape niciun colț al Harkovului nu a fost scutit de efectele războiului. Dina Chmuzh, o artistă locală, pictează cuvintele poeților ucraineni din trecut și din prezent pe scândurile de lemn care acoperă acum atâtea ferestre distruse de explozii. Ea a comparat scândurile cu un fel de armură. „Orașul încearcă să se protejeze”, a spus ea.

Cunoașterea istoriei orașului Harkov ar putea consolida rezistenţa populației, crede artista. „Chiar și atunci când simți că nu mai poți rezista, poți să îți extragi puterea la nesfârșit, chiar și prin această durere”, a spus ea.

 
 

Urmărește-ne pe Google News