În pădurile dese de pini de la periferia Harkovului, Konstantin veghea asupra trupelor sale în timp ce le inspecta armele, multe de ele produse în perioada anilor 1970. De la începutul invaziei, Occidentul a cheltuit miliarde în sprijin militar pentru a ajuta Ucraina să respingă ofensiva rusă, cel mai recent transportând sistemele avansate de rachete Himars la Kiev. Dar în tranșeele din apropiere de Harkov, nu au ajuns astfel de echipamente moderne.
„Aici, pur și simplu nu am văzut nicio armă occidentală. Ne putem baza doar pe stocul nostru de arme din epoca sovietică”, a spus Konstantin, o figură impunătoare care conduce batalionul 228 al brigăzii 127 a forțelor teritoriale de apărare.
De patru luni, Konstantin și formația sa de apărare teritorială – o unitate care face parte din armată, dar în mare parte formată din voluntari fără experiență – luptă împotriva forțelor ruse la doar câțiva kilometri distanță de Harkov.
„Pe baza informațiilor noastre, rușii plănuiesc ceva în apropiere de Harkov”, a spus comandantul. „Vom câștiga în orice caz”, a adăugat el rapid. „Cu armele occidentale, mai puțini dintre băieții noștri ar trebui să moară pentru a obține victorie.”
„În viitorul apropiat, vor ataca”
Situat la 40 de kilometri de granița cu Rusia, Harkov are o mare importanță strategică ca poartă de intrare în estul Ucrainei. Rusia a încercat să o cucerească în prima săptămână de război, trimițând coloane de tancuri și unități militare spre oraș.
Până la sfârșitul lunii februarie, Harkov a fost aproape înconjurat pe trei părți, cu tancuri, avioane și artilerie trăgând asupra orașului. Inițial, se părea că forțele ruse vor merge direct în centrul Harkovului. Dar forțele ucrainene s-au regrupat și, în primele săptămâni ale lunii martie, au oprit înaintarea Rusiei.
Au urmat două contraofensive ucrainene, mai întâi la sfârșitul lunii martie și apoi în mai, care au împins forțele ruse departe de periferia orașului. În același timp, Ucraina a recucerit și unele dintre satele pe care le ocupase armata rusă.
În afară de o scurtă pauză în urmă cu aproximativ trei săptămâni, bombardamentele necruțătoare, care au venit în mare parte din orașul rusesc de graniță Belgorod, nu s-a oprit niciodată, distrugând peste 2.000 de clădiri și ucigând peste 900 de civili în acest timp, potrivit autorităților regionale.
În ultimele două săptămâni, orașul a cunoscut unele dintre cele mai puternice bombardamente de la începutul războiului și există temeri în rândul înalților oficiali ucraineni, precum și al șefilor militarilor locali, că se pregătește o ofensivă reînnoită a Rusiei.
„Credem că Rusia ar putea lansa un nou atac în viitorul apropiat”, a spus Andrii Mogyla, un soldat ucrainean care nu a vrut să spună unitate din care face parte. „Rușii încep de obicei cu atacuri cu rachete, apoi intră artileria grea și apoi se deplasează cu tancuri și infanterie. Vedem că prima parte se întâmplă deja”, a spus Mogyla.
La fel de îngrijorătoare, potrivit lui Mogyla, au fost ultimele informații de la „partenerii occidentali” pe care le-a primit echipa sa, inclusiv imagini din satelit care au arătat că Rusia adună noi trupe și echipament militar pe linia frontului lângă Harkov.
Potrivit lui Mogyla, aproximativ 100 de unități ale armatei, inclusiv 50 de tancuri și opt batalioane, au fost mutate acolo în urmă cu trei săptămâni. „Nu putem fi siguri când, dar în viitorul apropiat, vor ataca”, a spus el, cerând Occidentului să-și intensifice livrarea de arme grele de artilerie și drone pentru recunoaștere.
„În această parte a Ucrainei, suntem chiar mai depășiți decât în Donbas. Ucraina are o piesă de artilerie la 15 piese de artilerie rusă”, a spus el.
„În fiecare zi ne testează liniile”
Analiştii au subliniat că ar fi imposibil să se oprească bombardamentul rusesc fără ca focul de contrabaterie să lovească Rusia, ceea ce Ucraina a promis că nu va face cu armele occidentale nou trimise.
Sunetul superiorității militare a Rusiei poate fi auzit la Harkov aproape în fiecare noapte, când Rusia poate să foloseasă rachete Iskander și alte rachete de peste granită. Orașul se întunecă în mod ciudat, astfel încât să nu ofere ținte avioanelor sau artilereștilor ruși.
În ultimele săptămâni, bombardamentele, care au lovit în mare parte zone rezidențiale, au ucis peste 20 de civili în regiune, inclusiv o fetiță de opt ani.
„Inamicul plănuiește ceva, adună trupe. Dar nu știm care este cronologia lor”, a spus Konstantin. „În fiecare zi, ne testează liniile. Au trimis unități de recunoaștere pentru a vedea unde sunt slăbiciunile noastre, dar am avut mare succes în a le respinge.”
Și în timp ce atât Konstantin, cât și Mogyla au spus că dovezile indică un nou atac rusesc în regiune, ei au insistat că Moscova nu are capacitatea de a captura orașul Harkov.
În ciuda progreselor făcute în estul Ucrainei, inclusiv capturarea orașului cheie Severodonetsk, informațiile occidentale prezic în mod similar că armata rusă va trebui să se regrupeze înainte de a se putea angaja într-o nouă ofensivă majoră în toată Ucraina.
În schimb, fără noi arme occidentale pentru Ucraina, bătălia din jurul Harkovului ar putea dura luni, dacă nu ani, a spus Mogyla. „Ambele părți au început să se apere bine și nu se înregistrează prea multe progrese de ambele părți”.
În același timp, oficialii ucraineni avertizează că brigăzi precum cea condusă de Konstantin ar putea rămâne în curând fără armamentul din epoca sovietică, ca urmare a ceea ce mulți cred a fi o campanie clandestina de opt ani a Rusiei pentru a bombarda depozitele cheie de muniții cu arme destinate Ucrainei.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!