Joi seara, forțele ruse au capturat centrala nucleară de la Cernobîl, a declarat joi Mihailo Podoliak, consilier al oficiului prezidenţial al Ucrainei, citat de Reuters, notează Agerpres. „Este imposibil să spunem dacă centrala nucleară de la Cernobîl este sigură după un atac complet lipsit de sens din partea ruşilor”, a spus el. „Aceasta este una dintre cele mai serioase ameninţări din Europa de astăzi”, a adăugat el.

Anterior, un responsabil din Ministerul de Interne ucrainean a declarat că erau în desfăşurare lupte în apropierea depozitului cu deşeuri nucleare al centralei de la Cernobîl, unde armata rusă a pătruns dinspre Belarus.

La ordinul preşedintelui Vladimir Putin, care a acuzat „abuzurile şi genocidul regimului de la Kiev” faţă de rusofonii din estul separatist al Ucrainei şi ignorarea de către Occident a cererilor sale privind garanţiile de securitate, Rusia a lansat joi dimineaţă o ofensivă de anvergură asupra Ucrainei, cu atacuri aeriene şi cu rachete asupra instalaţiilor militare ucrainene şi incursiuni terestre şi desanturi maritime din mai multe direcţii, inclusiv dinspre Belarus. 

Țările europene își retrag diplomații din Ucraina

Între timp, în fața ofensivei ruse tot mai multe țări europene își retrag diplomații din Ucraina, scrie Agepres.

Tot mai multe state europene îşi evacuează personalul diplomatic din Ucraina, ţară unde forţele armate ruse au lansat joi în zori o amplă operaţiune militară, din mai multe direcţii, informează Reuters.

Suedia şi-a mutat întregul personal diplomatic din Ucraina în Polonia, a anunţat ministrul de externe suedez Ann Linde.

„Atacul militar rus asupra Ucrainei şi deteriorarea rapidă a situaţiei securităţii înseamnă că Suedia, la fel ca alte ţări, a decis că întregul personal diplomatic desfăşurat va părăsi temporar Ucraina. Personalul ambasadei este acum în siguranţă în Polonia”, a scris Linde pe Twitter.

La rândul său, Ministerul de Externe finlandez a declarat că reprezentantul permanent al Finlandei şi cetăţenii finlandezi care lucrau la ambasada de la Kiev au părăsit Ucraina.

„Securitatea personalului este o prioritate şi s-a oferit posibilitatea de a părăsi Kievul”, a menţionat MAE de la Helsinki.

Polonia şi-a suspendat temporar activitatea unor oficii consulare de-ale sale în Ucraina, a anunţat diplomaţia poloneză.

„Ca urmare a schimbării situaţiei securităţii în Ucraina cauzate de agresiunea rusă… menţinem o prezenţă diplomatică şi consulară la ambasada Republicii Polone la Kiev şi la Consulatul general al Republicii Polone la Lvov. Din motive de securitate, există o suspendare temporară a activităţii reprezentanţelor consulare poloneze pe teritoriul ucrainean”, indică o declaraţie a MAE polonez.

Ministerul de Externe al Estoniei le-a recomandat cetăţenilor estonieni prezenţi în Ucraina să părăsească teritoriul acesteia şi celorlalţi să evite deplasările neesenţiale în această ţară.

Anterior, Republica Cehă a anunţat că nu mai emite vize pentru cetăţenii ruşi şi şi-a rechemat ambasadorii din Rusia şi Belarus, în urma ofensivei militare ruse în Ucraina.

Misiunile diplomatice externe ale Cehiei au primit instrucţiuni să nu mai primească pentru moment cereri pentru viză de la cetăţeni ruşi, cu excepţia cazurilor umanitare, a declarat premierul Petr Fiala după o şedinţă a Consiliului de Securitate Naţională ceh, desfăşurată joi la Praga.

Potrivit lui Fiala, consulatele Federaţiei Ruse de la Karlovy Vary şi Brno se vor închide, iar consulatele Republicii Cehe din oraşele ruse Sankt Petersburg şi Ekaterinburg îşi vor suspenda activitatea. De asemenea, ambasadorii Republicii Cehe în Rusia şi Belarus au fost rechemaţi la Praga pentru consultări.

România a decis pe 12 februarie să-și retragă personalul diplomatic neesențial din Ucraina și a recomandat cetățenilor să evite deplasările în această țară.

foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News