Suceava este județul cu cei mai mulți copii cu părinți plecați în afara țării. 7.216 copii de aici aveau, în luna iunie, unul sau ambii părinți la muncă în străinătate, iar ei sunt acum în grija rudelor sau a părintelui rămas în țară.

Alți 5.421 de minori din Botoșani sunt în aceeași situație, iar în județul Iași, 4.448 de copii nu au alături unul sau ambii părinți din același motiv.

În Vaslui, numărul minorilor aflați în evidențele serviciilor de asistență socială ca având părinți plecați la muncă în străinătate a ajuns la 3.220.

În plus, Iași și Vaslui sunt primele două din țară în clasamentul județelor cu copii aflați în sistemul de protecție specială. De asemenea, în Vaslui se înregistrează a doua cea mai mică rată de ocupare a populației şi a doua cea mai mare rată a şomajului din România.

Iar în județul Mureș, 1.167 de copii sunt afectați de migrația economică a părinților.

Primele 10 județe din România ca număr al copiilor care au părinți plecați în străinătate:

1. Suceava: 7.216
2. Botoșani: 5.421
3. Iași: 4.448
4. Bacău: 3.569
5. Neamț: 3.527
6. Prahova: 3.515
7. Vaslui: 3.220
8. Galați: 2.879
9. Maramureș: 2.836
10. Constanța: 2.833

În acest context, organizația Salvați Copiii anunță că, împreună cu PEPCO România, va întări programul de sprijin pentru copiii rămași singuri acasă.

Copiii rămași singuri în țară, pentru că părinții sunt nevoiți să muncească peste granițe, au fost vulnerabilizați suplimentar, în această perioadă de criză sanitară. Mulți dintre ei au trecut prin anxietățile acestei perioade fără să o aibă pe mama alături. Izolarea socială care a fost necesară, pentru a limita pandemia, pe ei i-a marginalizat și mai mult, pentru că și-au auzit părinții doar la telefon.

Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România:

Concret, „în etapa actuală a programului, peste 690 de copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate din cinci judeţe – Suceava, Iași, Vaslui, Mureș și Hunedoara – vor fi integrați în programe complexe de sprijin psiho-socio-educațional”, anunță Salvați Copiii.

„Este greu să îţi ştii copiii departe, dar nu am avut ce face. Denisa a suferit foarte mult, a avut o perioadă în care nu mai voia să iasă din casă, la şcoală nu se juca cu copiii. Nici cu şcoala nu s-a mai descurcat, ea care avea „Foarte Bine” mai tot timpul. De când vine la doamna psiholog de la Salvaţi Copiii, lucrurile s-au schimbat în bine pentru ea. Şi mie mi-a fost de mare folos să vorbesc cu doamna psiholog la telefon, mă ajută să ştiu cum să îi vorbesc fetei. Iar drumeţiile şi excursiile de vara aceasta şi faptul că am fost şi noi, părinţii, au fost nemaipomenite”, povestește o mamă din Sighișoara.

În cadrul programului, vor fi sprijiniți și 100 de copii vulnerabili din orașul hunedorean Petrila, unde, potrivit statisticilor, 72% din populație, inclusiv familiile cu copii, locuiește în zone dezavantajate sau marginalizate, și unde după închiderea minelor, ”plecarea la muncă în străinătate a devenit alternativă pentru părinții aflați în imposibilitatea de a obține mijloacele de trai necesare”, potrivit Salvați Copiii.

1.284 de copii din Hunedoara au părinți plecați la muncă în străinătate.

Potrivit Salvați Copiii, începând din 2010, organizația „a creat servicii adresate atât copiilor, cât și părinților lor și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, prin intermediul a 17 programe locale. Peste 9.800 de copii şi 6.850 de adulţi, persoane în grija cărora au rămas sau părinți, au beneficiat până acum de servicii de intervenție directă”.

Foto principală: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News