- Peste 500.000 de români sunt diagnosticați cu alergie la ambrozie, potrivit Ministerului Mediului. Iar în București, unul dintre cele mai poluate orașe din Europa, polenul de ambrozie este și mai agresiv, susține compania care a lansat aplicația.
- 4 din 10 persoane cu alergie la ambrozie ajung să dezvolte astm la 5 ani de la debutul simptomelor.
- Planta atinge perioada de maximă polenizare în lunile august și septembrie. ambrozie.vola.ro. este platforma unde oricine poate vedea prognoza pe zile, în următoarele 2 săptămâni, a intensității polenului de ambrozie, în funcție de zona de interes din București.
Proiectul pilot, dezvoltat momentan doar pentru București, oferă celor interesați o prognoză a răspândirii și intensității polenului de ambrozie, specifică zonei alese de utilizator. Aceasta se bazează pe un algoritm care combină date meteo precum puterea și direcția vântului, temperatura și șansele de precipitații, pornind de la informațiile oferite de harta open-source a ambroziei, unde se pot vedea culturile de ambrozie din diverse zone ale orașului.
Potrivit unei legi adoptate în 2018, „proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, denumită ştiinţific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetaţiei adventive invazive şi eliminarea ei în cazul prezenţei pe terenurile intravilane sau extravilane”.
Cum este calculată prognoza:
- Focarele de ambrozie identificate pe harta ambroziei din București sunt mapate în timp real;
- Sunt integrați parametrii meteo care afectează intensitatea și răspândirea polenului de ambrozie (temperatura, vântul și precipitațiile);
- Combinând câmpurile de ambrozie din București și factorii meteo, se calculează în timp real prognoza pe zile, în următoarele 2 săptămâni, a nivelului de polen de ambrozie din zona în care te afli în București.
Topul orașelor europene cu cel mai mic nivel de polen de ambrozie
De asemenea, cei interesați pot consulta și topul destinațiilor unde nivelul de polen de ambrozie este cel mai mic, în cazul în care își doresc să evite perioada de maximă polenizare a ambroziei, se arată în comunicatul transmis de agenție.
De exemplu, pentru primele săptămâni din septembrie, prognoza arată că Roma, Viena, Dublin sau Paris alcătuiesc topul orașelor europene cu un nivel redus de polen și, implicit, cu un aer respirabil pentru cei care se confruntă cu alergiile.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro