Cuprins:
România se află în plin val patru al pandemiei, iar miercuri, 22 septembrie, mai erau doar 32 de paturi ATI libere pentru pacienții cu COVID în toată țara. În acest context, numărul total al medicilor ATI este de 1.884, însă sunt judeţe în România în care medicii ATI pot fi număraţi pe degete.
Cei mai mulţi medici ATI sunt în Capitală, 523. Pe următoarele locuri se află Cluj cu 165 şi Timiş, cu 147. Cei mai puţini medici de ATI sunt în Călăraşi, 3. De asemena, în Tulcea, Giurgiu şi Ilfov lucrează doar câte 6 medici de ATI.
Distribuţia medicilor de ATI pe judeţe
Un număr de 6.014 medici de toate specialităţile au solicitat în ultimii cinci ani documentaţia necesară pentru a profesa în afara ţării, conform datelor Colegiului Medicilor.
Dorel Săndesc: „Fenomenul de deșertificare pur și simplu”
Prof. dr. Dorel Săndesc, preşedintele Societăţii Române de ATI, spune că deficitul major de medici de ATI este un fenomen global, dar că la noi dimensiunea acestui fenomen este îngrijorătoare, existând la acest capitol un deficit de 30%. „Noi, în general, raportat la standarde, reglementările naţionale cu privire la normarea muncii în ATI, avem un deficit de peste 30% vizavi de normele româneşti, dar care sunt nişte norme corecte”, precizează Dorel Săndesc.
„Avem fenomenul de deşertificare pur şi simplu în unele zone care iată sunt suprapuse cu deşertificarea geografică, mai ales în zone din sudul ţării, cum sunt Călăraşiul, Dâmboviţa, Ilfov, Giurgiu, numărul de specialişti este foarte foarte mic”, adaugă Dorel Săndesc.
„Tehnic, extinderea patului ATI este complicată, şi implică lucrări serioase de infrastructură. În jurul unui pat ATI, ţin minte că discutam cu un domn care a venit să vadă pe cel drag care era internat la ATI şi tocmai venise o urgenţă, un caz, se interna atunci în ATI, şi s-au adunat dintr-odată vreo 8 persoane, medici, asistente, infirmiere, brancardieri, şi a spus: «Extraordinar, am imaginea curselor de Formula 1 în care sar în jurul unei maşini atâţia oameni ca să rezolve problema cât mai rapid»”, relatează medicul.
Potrivit acestuia, dotările din ATI-ul românesc în anul 2020 s-au dublat. „Aveam 1.300 de ventilatoare la începutul crizei, iar la finalul anului avem undeva aproape la 3.000, mai mult decât dublu. În mod evident, sarcina de muncă a crescut şi mai mult”, spune Dorel Săndesc.
Vicepreședintele Societății Române de ATI a amintit că a propus autorităților să ia în discuție transferarea de pacienți COVID în stare gravă în alte țări, unde există locuri disponibile.