În regiune, au prețuri mai mici: Ungaria – care are preț plafonat de către Guvern, Bulgaria – care avea tradițional prețuri mai mici decât țara noastră, dar și Polonia.

În Ungaria, prețul unui litru de benzină este echivalentul a 1,2 euro, în vreme ce în România este de 1,72 de euro. Vecinii din Bulgaria cumpără benzina cu 1,66 de euro pe litru, în vreme ce în Polonia același sortiment costă 1,71 de euro pe litru.

În Grecia – destinație tradițională de vacanță pentru români, benzina are unul dintre cele mai mari prețuri din Uniunea Europeană, peste cele din Franța, Germania, Spania și Italia.

Un litru de benzină este 2,4 euro în Grecia, față de 2,13 euro în Franța, 2 euro în Germania, 2,11 euro în Spania și 2,01 euro în Italia.

Cele mai mici prețuri din UE sunt înregistrate în Malta: 1,34 de euro benzina și 1,21 motorina.

Cel mai mare preț la benzină este înregistrat în Danemarca – 2,49 de euro. Iar pentru motorină, cel mai mult se plătește în Suedia – 2,48 de euro.

Prețurile prezentate de Comisia Europeană sunt din data de 13 iunie 2022, ultima dată prezentată.

Impact tot mai mare

Costul carburanților a crescut în ultimele luni, ca urmare a reluării activității economice după pandemie, dar și din cauza crizei generate de invadarea Ucrainei de către Rusia, care a dus la creșterea prețurilor energetice și a materiilor prime în întreaga lume.

La acestea se adaugă și alte probleme specifice. Spre exemplu, în regiunea noastră sunt închise rafinăriile de la Viena (deținută de OMV) și de la Budapesta (MOL), ceea ce trage în sus cererea de carburanți din alte zone. Concomitent, ne aflăm în sezon estival, iar consumul crește din această cauză.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a cerut luni plafonarea prețurilor la carburanți.

 
 

Urmărește-ne pe Google News