Din start, aproximativ 12% dintre voturile date la urne nu vor fi transformate în mandate, pentru că pragul parlamentar este trecut doar de PSD, AUR, PNL, USR, SOS, UDMR și POT. Dintre aceste formațiuni, trei sunt suveraniste – AUR, SOS, POT, iar în rândul lor găsim inclusiv un discurs de extremă dreapta, dacă luăm în calcul SOS-ul condus de Diana Șoșoacă.

În urma redistribuirii, PSD va ajunge la 25% din mandate, ceea ce înseamnă undeva între 110 și 115 mandate de deputați și senatori. Prezența pe liste a unor partide cu denumiri asemănătoare, cum au fost PSDU și PSDI, a arătat că lipsa de atenție sau analfabetismul funcțional a văduvit formațiunea social-democrată de circa 2,3%.

PSD și-a menținut fiefurile tradiționale din Oltenia, Muntenia, dar și o parte din Moldova. Cel mai bun rezultat este la Buzău (43,34% la Camera Deputaților și 46,86% la Senat), urmat de Olt (41,34% la Cameră și 41,62 la Senat). De altfel, borna de 40% a fost depășită ca județe pentru PSD de Teleorman, Dolj și Mehedinți. Un lucru evidențiat de parlamentare este că Ciolacu a fost piedică pentru PSD, nu o locomotivă.

AUR va fi a doua forță parlamentară, dat fiind că după redistribuire vor depăși 20%. În jur de 90 de mandate va avea formațiunea condusă de George Simion. AUR a câștigat la votul popular județe ca Suceava, Constanța și Arad, primele două fiind și județe mari ca număr de locuitori. Nici George Simion nu a reușit să fie locomotivă.

PNL a reușit, în mod neașteptat, să recupereze deficitul creat de candidatura lui Ciucă. Deși creșterea prezenței părea să-i dezavantajeze, PNL a scos într-o perioadă de criză cu aproximativ 200.000 de voturi mai puțin față de 2020, când erau pe val, ceea ce le permite ca după redistribuire să obțină peste 15% la Senat, iar la Camera Deputaților peste 14%. Conform noilor date (încă nefinalizate), liberalii vor avea în jur de 65 de mandate în Parlament, ceva mai bine față de estimarea națională.

Cele mai bune județe pentru PNL (cu peste 35%) au fost Bihorul și Giurgiul. În Bihor, la Senat chiar Ilie Bolojan a fost cap de listă. Liberalii au mai câștigat Alba, Cluj, Ilfov și Sibiu. Ultimele două au fost câștigate la scoruri de puțin peste 20% sau chiar sub.

Locomotiva Lasconi n-a putut tracta USR

Rezultatul foarte bun al Elenei Lasconi, care e la un pas de oficializarea intrării în turul al doilea, nu a fost transferat la USR. După redistribuire USR ar trebui să aibă în jur de 13,5% și la Cameră, dar și la Senat. Lasconi a obținut peste 1,7 milioane de voturi, USR a scos cu greu 1,1 milioane de voturi. Însă de la USR au rupt mai multe partide, ca SENS, REPER sau DREPT. Partidul lui Lasconi va avea în jur de 60 de mandate și a reușit să câștige județe ca Timiș și Brașov, dar și o parte din sectoarele bucureștene.

SOS, un partid creat de la zero de Diana Șoșoacă și care depinde de lider, devine partid parlamentar, prin scorul obținut. 36-38 de mandate în Parlament ar urma să aibă formațiunea condusă de eurodeputata Diana Șoșoacă, adepta unui discurs radical, anti-Ucraina, anti-UE și anti-NATO, cum tendințe revizioniste.

UDMR, formațiune condusă de Kelemen Hunor, reușește ca după redistribuirea voturilor partidelor care n-au trecut pragul să ajungă la circa 7%, după ce a reușit să-și mobilizeze electoratul și să câștige nu doar Harghita și Covasna, ci și Satu Mare, Mureș și Sălaj. Ultimul județ este cel unde a candidat și ex-secretarul general al PNL, Lucian Bode, însă liberalii nu au mai reușit o victorie. UDMR a mai reușit să fie a doua forță în Bihor. UDMR va avea în jur de 35 de aleși.

Ultimul partid care a trecut pragul, Partidul Oamenilor Tineri, care s-a prezentat ca formațiunea care l-a susținut sută la sută pe Călin Georgescu, luat peste 6%. Partidul condus de fosta deputată Anamaria Gavrilă, care a anunțat că membrii săi vor ține post trei zile după victoria de duminică seară, va avea în jur de 32-34 de mandate.

 
 

Urmărește-ne pe Google News