Cuprins:
- Informaticianul clujean Dragoș Vana este absolvent al Academiei de Studii Economice din București, dr. în inginerie și management al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, cu un master în business-management la Universitatea Babeș-Bolyai. Este cadru didactic la Universitatea Dimitrie Cantemir, Cluj Napoca, potrivit Radio România.
- A devenit cunoscut după ce, pe platforma dezvoltată de el, a prezentat date privind evoluția pandemiei de Covid din România și despre evoluția campaniei de vaccinare.
Cum sună întrebarea din Mecanismul de Feedback al Pacientului
Harta Șpăgii arată în ce județe din România medicii sau asistenții au solicitat mită (bani sau atenții) și în ce procentaj. Procentajele reprezintă răspunsurile cu „da” ale pacienților.
Din martie, Mecanismul de Feedback al Pacientului, al Ministerului Sănătății, ale cărui date oficiale sunt compilate în statistici, folosește întrebarea „Dacă vi s-au solicitat bani sau alte tipuri de recompensații de către personalul medical, doriți să sesizați acest fapt? DA/NU”.
Dacă s-a răspuns DA, persoana chestionată va primi următorul mesaj: „Vă mulțumim! Vă rugăm să formulați o plângere către autoritățile abilitate sau puteți trimite o sesizare la Ministerul Sănătății prin intermediul serviciilor poștale sau la adresa de e-mail: integritate@ms.ro”.
Formularul a fost modificat urmare a unui ordin al ministrului sănătății, Alexandru Rafila, de la finalul anului trecut, potrivit G4Media. În forma inițială, pacienții puteau să răspundă la două întrebări distincte legate de șpagă:
- Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente? DA/NU
- Dacă s-a răspuns DA ,doriți să raportați responsabilului anticorupție al Ministerului Sănătății faptul că vi s-au solicitat bani sau atenții?
Mecanismul de feedback al pacientului a apărut în urma unui Ordin al Ministerului Sănătății din 2016. Datele sunt publice și disponibile pe data.gov.ro.
De la fruntașul Cluj la codașul Teleorman
„Cea mai nouă Harta Șpăgii, cu datele pe luna noiembrie (de data asta le-au dat la timp). Cele mai bune rezultate le avem în județul Cluj (2.65%), urmat de Mehedinți (3.36%), Hunedoara (3.41%), Caraș Severin (3.47%) și Bistrița Năsaud (3.49%)”, a notat Dragoș Vana.
În coada clasamentului, Teleorman (10.47%), urmat de Covasna (9.83%), Harghita (9.44%), Vrancea (9.39%) și Argeș (6.88%).
„Bucureștiul cu 3.72% stă semnificativ mai bine decât media țării de 4.38%”, a notat Dragoș Vana.
Procentele sunt afișate pe o scală roșu/ verde, reprezentând valori sub și peste media naționala de 4.38% din luna noiembrie 2024.
Clasamentul din octombrie
- Cele mai curate județe: Tulcea (2.88%), Cluj (3.17%), Constanța (3.46%), Satu Mare (3.57%). București (3.83%),
- Codașe: Harghita (11.32%), Teleorman (9.50%), Covasna (7.77%), Brăila (7.63%) și Dâmbovița (7.57%).
- Media: 4.50%.
Multă lume nu își dă seama cât de ușor putem fi manipulați de o prezentare incorectă a datelor, intenționat sau din greșeală.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro