Fotografia, care a fost postată pe 6 aprilie, aminteşte de un episod similar, când Vladimir Putin i-a dat cadou preşedintelui moldovean Igor Dodon o hartă a Moldovei Mari.
În fotografie se vede cum Orban îi arată lui Mateusz Morawiecki, omologul său polonez, harta Ungariei Mari. Momentul este unul controversat, dată fiind strategia asumată public de Orban pentru reîntregirea naţiunii maghiare din întreaga regiune.
Statul maghiar se pregăteşte să întâmpine 2020, anul în care comemorează centenarul Tratatului de la Trianon, cu investiţii uriaşe în comunităţile maghiare din afara graniţelor. Guvernul de la Budapesta investeşte în educaţia, spiritualitatea şi în economia comunităţilor maghiare din România, Serbia, Ucraina şi Slovacia şi este într-un proces accelerat de acordare a cetăţeniei maghiare.
Anul trecut, în noiembrie, o mapă de prezentare realizată de guvernul maghiar pentru delegaţia condusă de premierul chinez avea în componenţă tot o hartă în care Transilvania este parte a Ungariei.
Documentul oficial realizat de guvernul de la Budapesta a fost înmânat delegaţiei Chinei la un mare summit economic organizat la Budapesta în noiembrie anul trecut, au declarat pentru G4Media.ro surse diplomatice.
În imagine se vede harta Ungariei Mari, care are în componenţă atât Transilvania, cât şi o parte din Slovacia.
Broşura de prezentare a Ungariei a fost distribuită delegaţiei chineze care a participat la Budapesta la summitul numit “16+1”, un format care reuneşte China cu statele din Europa Centrală şi de Est şi Balcani.
La summitul din noiembrie 2017 a participat şi o delegaţie din România, condusă de vicepremierul Paul Stănescu, potrivit Agerpres. Summitul de la Budapesta din 27 noiembrie a marcat împlinirea a cinci ani de la lansarea oficială a formatului “16+1” cu ocazia reuniunii la nivel înalt de la Varşovia.
Statele europene participante la formatul “16+1” sunt: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Serbia şi Ungaria. 11 dintre statele participante sunt şi state membre UE.
Incidentul din noiembrie 2017 se adaugă celui din 6 aprilie 2018, când premierul maghiar Viktor Orban a postat pe pagina sa de Facebook o fotografie în care îi arată premierului polonez o hartă cu Transilvania anexată de Ungaria. Harta este postată pe peretele unui birou oficial.
Recent, Viktor Orban a câștigat un nou mandat de premier. Cum a câștigat Fidesz alegerile în Ungaria.
Ulterior, zeci de mii de oameni au manifestat la Budapesta împotriva lui Viktor Orban.
FOTO – Facebook.com