Musulman fiind, ultimul băiat din cei şapte fraţi ai familiei Memish, Hashim va fi înmormântat astăzi, până la apusul soarelui, aşa cum cere tradiţia musulmană, la Bucureşti, alături de restul familiei deja plecate, conform celor de la Gazeta Noua.

„Atletul Albanez” este fără îndoială cea mai cunoscută prăvălie din Oltenia., iar zeci de mii de oameni i-au trecut pragul. Pe strada Dinu Lipatti, la numărul 25 din Slatina, există o celebră cofetărie unde găsești rahat, halviță, înghețată și bragă. Afacerea fruncționează fără oprire de pe vremea regelui, iar numele ei datează din 1912.

În
ultimii 30 de ani, prăvălia a fost condusă de Hashim Memish, dar
acesta avea și alte ajutoare, care de mâine vor duce mai departe
istoria.

„Sunt albanez de origini, iar toată activitatea mea se petrece aici. Vând înghețată, halviță, bragă, rahat și limonadă. Dar toată lumea bea bragă! Este o băutură extrem de apreciată! Se face din cereale, dar noi avem un secret pe care nu-l dezvăluim. E secret de familie…”, spunea Hashim pentru Libertatea, în 2019.

Charles
de Gaulle a băut bragă cu Ceaușescu

În tinerețe, fostul dictator al României, Nicolae Ceaușescu, își făcea ucenicia la Slatina, într-o cizmărie de lângă vechiul local, iar de-atunci a prins drag de căsuța cu bragă și halviță. În 1968, generalul Charles de Gaulle și Nicolae Ceaușescu s-a oprit în fața casei lui Memish, în timpul unei vizite în Slatina.

Charles de Gaulle și Nicolae Ceaușescu sunt salutaţi de locuitorii oraşului Slatina, pe 17 mai 1968 / FOTO Fototeca online a comunismului românesc

„A
fost zarvă mare în ziua aceea, o mulțime de mașini ședeau în
coloană. Noi ne-am dus să îi servim cu paharele de bragă direct
în mașină. Îmi amintesc că era o decapotabilă și noi nu mai
văzuserăm asta la vremea aceea. Tata a vorbit cu ei, el îl și
cunoștea pe Ceaușescu fiindcă și-a făcut ucenicia la o cizmărie
de lângă prăvălie. După ce i-am servit, se făcuse o îmbulzeală
de vai și amar, acum, toți voiau să bea bragă”, povestea
bătrânelul Hashim într-un material pentru Historia.

Fotbaliștii
făceau coadă la bragă

Și
nu doar Ceaușescu i-a călcat pragul! Au mai făcut-o Ion Minulescu,
Nicolae Iorga, Eugen Ionescu, Amza Pellea, Nicu Constantin, Doina
Badea, Dan Puric, Nicolae Dobrin, dar și mulți, mulți alții.

Imagine rară cu Amza Pellea și Nicu Constantin la Slatina Caietul de amintiri al lui Hashim cu autografele celor de la FC Argeș, din 1967 / FOTO Arhivă personală

În trecut, de cofetărie s-a mai ocupat și Geavid Memish, un alt membru al familiei numeroase. A murit în 1997, era liderul galeriei echipei Dinamo Slatina și iubea sportul, în special fotbalul.

„Noi am fost mereu legați de sport! Și eu mergeam la meciurile de fotbal din Slatina, pe care le filmam cu un aparat de 8 mm și apoi le proiectam în centrul orașului! Craiova Maxima oprea aici la fiecare deplasare, credeau că pierd dacă nu se opresc. Beau bragă și mâncau halviță. Ce-i mai plăcea braga noastră și «Gâscanului» Dobrin! Le convenea antrenorilor de la Craiova și FC Argeș să vină aici. Fotbaliștii evitau șprițul cu bragă sau citronadă!”, recunoștea Hashim Memish.

Am primit cu mare tristețe vestea morții domnului Hashim Memish, unul dintre reprezentanții de seamă ai comunității albaneze din România. Familia Memish și cofetăria «Atletul Albanez» reprezintă, fără îndoială, nu doar simboluri ale prieteniei istorice româno-albaneze, ci și ale rezistenței în fața vicisitudinilor vremurilor. Hashim Memish a dat dovadă de acea tenacitate atât de specifică neamului albanez și a reușit să-și lase o puternică amprentă în istoria comunității noastre.

Bogdan-Alin Stoica, deputat al Asociației Liga Albanezilor din România (ALAR):

Urmărește-ne pe Google News