Hassan Diab este un libanez de origine palestiniană care a obţinut cetăţenia canadiană în 1993 şi predă sociologia la Ottawa.
El a fost numit pentru prima dată suspect în acest caz în 1999, la aproape 20 de ani de la comiterea crimelor, fiind bănuit că la momentul atentatului era membru al unui grup palestinian disident numit Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei – Operaţiuni Speciale (FPLP-SO).
Opt ani mai târziu, francezii au emis un mandat internaţional de arestare şi abia în 2014 Canada a acceptat să îl extrădeze.
Însă în 2018 magistraţii francezi au declarat cazul închis din lipsă de probe, permiţându-i lui Diab să se întoarcă în Canada.
În 2021, un recurs împotriva închiderii cazului a fost admis la Curtea Supremă, fiind pentru prima dată când acest lucru s-a întâmplat într-un caz de terorism în Franţa.
Aceasta a însemnat că, în sfârşit, un proces a putut să aibă loc, iar acesta a început la începutul acestei luni. Verdictul a venit în trei săptămâni.
„Singura decizie posibilă din punct de vedere juridic este achitarea”, declara, joi, avocatul apărării, William Bourdon.
Totuși, procurorul Benjamin Chambre a afirmat, în încheiere, că „Hassan Diab este cel care a fabricat bomba şi cel care a pus bomba”.
După ce a aflat verdictul, Hassan Diab, care a refuzat să participe la proces, susținând mereu că este nevinovat, a spus că se simte „ca în Kafka„, a relatat presa canadiană. Procurorii au susţinut însă că este „dincolo de orice posibilă îndoială” că el a fost autorul atentatului din octombrie 1980.
Susţinătorii lui Hassan Diab au condamnat procesul ca fiind „vădit nedrept”.
Patru persoane au fost ucise şi alte 38 au fost rănite în atentatul cu bombă comis pe 3 octombrie. Atentatul din Rue Copernic a fost primul care a vizat evreii din Franţa după cel de-Al Doilea Război Mondial şi a devenit un model pentru multe alte atacuri similare care au fost comise de militanţi din Orientul Mijlociu în anii care au urmat.
Ancheta, care a durat zeci de ani, a devenit un sinonim atât pentru confuzia judiciară prelungită, cât şi pentru tenacitatea câtorva magistraţi de a nu lăsa cazul să fie uitat.
Niciunul dintre membrii echipei iniţiale de investigare nu mai este în viaţă, iar martorii supravieţuitori care l-au văzut pe atacator în 1980 au recunoscut cu toţii că, după mai bine de 40 de ani, amintirile lor erau prea neclare pentru a fi de încredere.
Comitetul de susţinere a lui Hassan Diab din Canada i-a cerut premierului Justin Trudeau să spună „clar” că nu va fi acceptată o a doua extrădare.
Susţinătorii acestuia au declarat că 15 ani de „coşmar juridic au expus pe deplin cruzimea şi nedreptatea copleşitoare”.
Premierul Trudeau a declarat că guvernul său „va analiza cu atenţie următorii paşi“,. „Dar vom fi întotdeauna acolo pentru a apăra canadienii şi drepturile lor”, a adăugat el.
Foto: Piofimedia