Oraşe din Hainan, inclusiv Sanya, faimos pentru palmierii, hotelurile de la malul mării şi plajele sale cu nisip fin, erau inundate marţi din cauza furtunii tropicale Trami, care a afectat sudul provinciei.

Luni, în Sanya s-a înregistrat o cantitate de 294,9 mm de ploaie într-un interval de 24 de ore, cea mai mare înregistrată vreodată într-o zi de octombrie după anul 2000.

Ciclonul tropical Trami a lovit și Filipine. FOTO: Hepta

Trami a atins uscatul în centrul Vietnamului duminică, după ce s-a abătut asupra Mării Chinei de Sud din direcţia Filipine, unde a făcut cel puţin 125 de victime, iar 28 de persoane sunt date dispărute.

Deşi provincia Hainan nu a fost lovită direct de taifunul Trami, autorităţile chineze au acţionat preventiv şi au chemat la mal toate ambarcaţiunile de pescuit, evacuând, de asemenea, peste 50.000 de persoane.

Supertaifunul Yagi

Întreaga coastă estică a Chinei a fost afectată de fenomene meteorologice extreme anul acesta – de la trecerea violentă a supertaifunului Yagi peste Hainan în septembrie şi până la cel mai puternic ciclon tropical care a lovit Shanghai după anul 1949.

Ciclonul tropical Trami a lovit și Filipine. FOTO: Hepta

Oamenii de ştiinţă avertizează că urmează şi alte episoade de vreme intensă, stimulate de schimbările climatice.

„În octombrie, media naţională de precipitaţii a fost cu 6,3% mai ridicată decât în aceeaşi perioadă a anului trecut”, a declarat Jia Xiaolong, un oficial de rang înalt în cadrul Centrului Naţional pentru Climat, într-o conferinţă de presă susţinută marţi.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Săptămâna trecută, nivelul apei din Marea Bohai a crescut inexplicabil cu 160 cm în doar câteva ore în pofida absenţei vântului, ceea ce a dus la formarea unui val mareic care a inundat străzile din Tianjin şi multe oraşe din provinciile nordice Hebei şi Liaoning.

Ciclonul tropical Trami a lovit și Filipine. FOTO: Hepta

„Este greu de imaginat de câtă putere este nevoie pentru a împinge o suprafaţă atât de mare de apă marină într-un singur loc”, a declarat pentru agenţia de presă Xinhua la acea vreme Fu Cifu, un oficial din cadrul Centrului naţional de prognoză a mediului marin.

De-a lungul timpului, China s-a mai confruntat cu inundaţii, dar infrastructura de prevenţie şi planificarea răspunsului de urgenţă se află sub o presiune crescută în contextul precipitaţiilor-record care inundă oraşe populate, distrug recolte şi perturbă economiile locale.

În iulie, China a suferit pierderi economice de 76,9 miliarde de yuani (10,8 miliarde dolari) din cauza dezastrelor naturale, 88% din aceste pagube fiind provocate de ploile torenţiale şi inundaţiile generate de taifunul Gaemi.

 
 

Urmărește-ne pe Google News