Corespondență din Strasbourg
La discuția ținută fizic într-unul dintre studiourile TV ale Parlamentului European au participat Heidi Hautala, europarlamentar finlandez și vicepreședinte al Parlamentului European, Mike Downey, președintele European Film Academy, actorul polonez Bartosz Bilenia, starul filmului nominalizat la Oscar anul trecut, „Corpus Christi”, și jurnalistul român Cătălin Tolontan, coordonator editorial Libertatea și Gazeta Sporturilor.
Webinarul a făcut parte din seria de evenimente care au precedat ceremonia care va urma azi. Miercuri, la ora 13.00, ora României, se va decerna LUX Audience Award al publicului european, pentru cel mai bun film al continentului în 2020. Ceremonia va fi transmisă live pe site-urile și conturile de Facebook ale Parlamentului European și LUX Audience Award.
Patru foruri au contribuit la alcătuirea acestui premiu: Parlamentul European, Academia Europeană de Film (EFA), Creative Europe (programul Comisie Europene pentru cultură și media) și rețeaua cinematografelor europene.
Ca să asigure o cât mai mare reprezentativitate, pentru prima oară au votat atât cetățenii europeni, cât și europarlamentarii. Fiecare dintre aceste două categorii, cu pondere de 50% în votul final, urmează să stabilească miercuri la prânz care este filmul ales drept cea mai bună producție cinematografică continentală pentru 2020. Filmul care arată cel mai bine ce înseamnă să fii european, cum spun organizatorii.
Cele trei filme care au ajuns în finală sunt filmul danez „Another Round” (care a câștigat de două ori în fața „Colectiv” la BAFTA și la Oscar), filmul polonez „Corpus Christi” și filmul românesc „Colectiv”. Pelicula lui Alexander Nanau este singurul documentar din finală și singurul film românesc care a ajuns vreodată în finala LUX Audience Award, al Parlamentului European, din 2007, când a fost fondată distincția.
Una din dezbaterile de marți, care au precedat ceremonia de azi, a fost consacrată libertății de exprimare și rolului presei libere și al creației libere. Heidi Hautala, pentru a cincea oară aleasă în Parlamentul European, vicepreședinte al Parlamentului European și reprezentantă a „verzilor” din Finlanda, a participat la discuție. Hautala este una dintre figurile feminine cu cea mai puternică reputație din politica europeană din ultimele decenii în zona transparenței guvernării, libertății de exprimare, drepturilor femeilor și responsabilității sociale a companiilor.
Hautala a fost trecută de Rusia pe o listă neagră a europarlamentarilor care nu au acces în țara condusă de Vladimir Putin.
Cătălin Tolontan a spus: „După ani și ani de investigații, simțim că implicarea cetățenilor e absolut necesară, mai mult ca oricând. Și că whistelblowerii, nu noi, jurnaliștii, sunt adevărații eroi”. „Ești modest, dar dă-mi voie să-ți spun că ați făcut lucruri extraordinare ca ziariști”, i-a spus Heidi Hautala jurnalistului român din platoul de la Strasbourg.
Riscul ca banii de reconstrucție să producă bani negri
„Riscul există. Iar acum, cu planul Next Generation EU, care împreună cu fondurile regulate, cumulează 1,8 trilioane de euro, e important ca o parte din acești bani să nu se transforme în bani negri, care să ajungă să mineze democrația”, a amintit ziaristul.
E crucial ca banii de reconstrucție să nu devină bani cu care politicienii sau mafia să cumpere poliție, procurori, jurnaliști sau chiar judecători. Există acest risc.
Cătălin Tolontan, la dezbaterea de la Parlamentul European:
„E adevărat că e foarte important să avem grijă de acest lucru, iar felul în care unii dintre cei aflați la putere în Ungaria sau Cehia folosesc banii ca să se îmbogățească ei sau prietenii lor ne indică multe despre asta”, a spus Heidi Hautala. „Sau Polonia”, a intervenit actorul Bartosz Bilenia, care a insistat pe ideea că „e timpul deciziilor și al acțiunilor. Am tot vorbit, nu e că nu am ști ceea ce e corect”.
Heidi Hautala: „Deteriorarea statului de drept”
„Multă lume ne-a întrebat din Canada în Brazilia sau Indonezia, pornind de la filmul «Colectiv», cum gestionăm, ca jurnaliști, amenințările mafiei și uneori ale autorităților. Da, sunt riscuri, dar le-am spus că suntem o țară UE, nu suntem în Rusia, în China sau în Rangoon. Suntem în UE și suntem norocoși să fim aici”, a explicat Cătălin Tolontan.
„Așa e, însă e corect să spunem aici și despre deteriorarea pe care statul de drept o resimte în Polonia, în Ungaria și în Cehia. (n.r. – Hautala a folosit expresia „Rule of law”) Bulgaria e o întrebare pentru mine, România e o întrebare pentru mine, în privința statului de drept”, a mai spus vicepreședinta Parlamentului European. „Pentru noi toți este o întrebare”, a răspuns ziaristul român. „Este o atenție fără precedent pentru statul de drept, vital pentru o societate democratică”, a încheiat Heidi Hautala.
Tot ieri, Comisia Europeană a anunțat de la Bruxelles că România rămâne sub MCV, notând si plusurile, dar și restanțele țării noastre pe drumul reformei sistemului judiciar și al luptei împotriva corupției.