Romanul lui HERMAN MELVILLE este inspirat de o poveste reală: în acel an, un caşalot sfărâma baleniera Ann Alexander. Pornind de la această întâmplare tragică de pe mare, Melville avea să îl creeze pe interesantul căpitan Ahab.
Google sărbătoreşte astăzi, printr-un logo special, cei 161 de ani scurşi de la publicarea primei ediţii a romanului „Moby Dick”. Doodle-ul Google prezintă o scenă din Moby Dick în care căpitanul Ahab, cu harponul în mână, este pregătit să lovească misterioasa balenă albă. Duşmănia dintre căpitan şi gigantul mamifer marin este mai veche, balena răpindu-i o gambă la o călătorie precedentă pe mare.
În romanul lui HERMAN MELVILLE, povestitor este unul dintre membrii echipajului condus de Ahab, Ishmael.
Romanul a primit aprecierea publicului abia la 50 de ani de la publicare, după moartea lui Herman Melville (autorul american a decedat în 1891).
HERMAN MELVILLE, fiu de aristocraţi
Scriitorul american HERMAN MELVILLE s-a născut pe 1 august 1819, într-o familie de aristocraţi din New York. La 15 ani, HERMAN MELVILLE îşi întrerupe studiile, din cauza falimentului tatălui său, iar după moartea acestuia începe să călătorească.
HERMAN MELVILLE a lucrat ca marinar sau meditator, perioada în care a scris mai multe povestiri şi romane despre călătorii pe mare.
În 1847, Melville se căsătoreşte la Boston cu Elizabeth Shaw, împreună vor locui în New York până în anul 1850, când cumpără o fermă în Pittsfeld. În anul următor apare romanul Moby Dick. Între anii 1857 şi 1870, are diverse ocupaţii la şcolile din regiune şi şine un ciclu de conferinţe pe tema aventurilor din mările sudului. Mai târziu lucrează ca agent vamal al oraşului New York. Herman Melville moare pe 28 septembrie 1891, după o boală de câteva luni, şi este înmormântat în cimitirul Woodlawn din cartierul Bronx (New York).
Proza lui Herman Melville este complexă şi de o imaginaţie bogată, ceea ce a făcut din el unul din cei mai fini stiliști ai limbajului din literatura americană, alături de William Faulkner, Henry James şi Thomas Pynchon. Romanul este dedicat prietenului său, scriitorul Nathaniel Hawthorne, care i-a influenţat scrierile. După acest roman s-au turnat mai multe filme cinematografice.
Romane de Herman Melville:
Taipi: A Peep at Polynesian Life, 1846
Omoo: A Narrative of Adventures in zhe South Seas, 1847 (Omoo: Relatarea aventurilor din Oceanul indian)
Redburn: His First Voyage, 1849
White-Jacket: or The World in a Man-of-War, 1850
Moby Dick, 1851
Israel Potter: His Fifty Years of Exile, 1855
The Confidence Man: His Masquerade, 1857
Billy Budd Sailor: An Inside Narrative, apărut postum în 1924, adaptat de compozitorul Benjamin Britten pentru o operă lirică.