Groapa de deșeuri de la marginea orașului Herson oferă câteva indicii vizibile despre ceea ce localnicii și muncitorii spun că s-a întâmplat aici recent. Steaguri rusești, uniforme și căști ies la iveală din noroiul putred, în timp ce sute de pescăruși și zeci de câini vagabonzi scormonesc prin zonă.
Pe măsură ce ocupația rusă a orașului s-a apropiat de final, groapa de deșeuri, cândva un loc banal, unde locuitorii își aruncau gunoiul, a devenit o zonă interzisă, potrivit locuitorilor din Herson.
Un spațiu sigilat strict, pe care forțele invadatoare au făcut tot posibilul să îl ascundă de privirile indiscrete.
Motivul acestui secret, au declarat pentru The Guardian mai mulți localnici și muncitori de la fața locului, a fost acela că rușii au avut nevoie să arunce acolo, și apoi să ardă, trupurile confraților morți în luptă.
Locuitorii au povestit că au văzut cum camioanele soseau la groapa de gunoi, transportând saci negri care erau incendiați. Aerul se umplea apoi de un uriaș nor de fum și de un miros de carne arsă.
Efectul bombardamentelor ucrainene
Campania de recucerire a orașului din sudul țării a început în ultimele zile ale lunii iunie, când mult așteptatele rachete cu rază lungă de acțiune Himars, fabricate în SUA, au ajuns în sfârșit pe linia frontului.
Kievul le-a folosit abil, pentru a avaria grav podurile de peste Nipru, pentru a distruge depozitele de muniții rusești și pentru a lovi artileria și forțele inamice.
Aceasta a fost perioda în care localnicii au început să se teamă că groapa de deșuri este folosită pentru altceva.
The Guardian subliniază că afirmațiile ucrainenilor care trăiesc în zonă nu pot fi verificate independent și că autoritățile au declarat că acuzațiile sunt în curs de investigare.
Jurnaliștii au vizitat însă recent groapa de gunoi, situată la periferia nord-vestică a orașului, și au vorbit cu angajații sitului, precum și cu alți locuitori ai orașului, care au confirmat afirmațiile făcute de alții în vară.
„Rușii au condus un Kamaz plin de gunoaie și cadavre laolaltă și au descărcat”, a declarat un gunoier din Herson, care a cerut să nu fie numit. „Credeți că cineva avea de gând să-i îngroape? I-au aruncat și apoi au aruncat gunoiul peste ei, și asta e tot”, a spus acesta.
El a spus că nu a văzut dacă trupurile aparțineau soldaților sau civililor. „Eu nu am văzut. Am spus destule. Nu sunt speriat, lupt în acest război din 2014. Am fost în Donbas. Dar cu cât știi mai puțin, cu atât dormi mai bine”, a adăugat el, citând un proverb ucrainean.
Frica este încă vie printre locuitorii care au trăit timp de opt luni într-un stat polițienesc, în care autoritățile ruse nu tolerau nici cea mai mică urmă de disidență. Prețul era arestarea sau, mai rău: moartea.
Un miros urât și un fum gros
Svitlana Viktorivna, o femeie de 45 de ani, care, împreună cu soțul ei, Oleksandr, aduce de ani deșeuri la groapa de gunoi cu camionul, a declarat că la intrarea acesteia a fost instalat un punct de control rusesc.
„Nu ni s-a permis să ne apropiem de zona gropii de gunoi unde ardeau cadavrele”, a spus ea pentru The Guardian.
„Așa că lăsați-mă să vă spun cum a fost: au venit aici, au lăsat câțiva dintre soldații lor de pază, au descărcat și au ars. Într-o zi, eu și soțul meu am ajuns la momentul nepotrivit. Am venit aici în timp ce ei își făceau treaba și i-au dat soțului meu o lovitură puternică în față cu o bâtă”, a spus ea.
„Nu am văzut rămășițele”, a mai spus femeia, „au îngropat tot ce a rămas”.
Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că aproape 6.000 de soldați au murit în Ucraina, dar Pentagonul a estimat la sfârșitul verii că aproximativ 80.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți.
Muncitorii de la groapa de gunoi au declarat că rușii au ales o zonă din partea cea mai izolată a gropii de gunoi. Din motive de securitate, nu este posibil ca acel loc să fie vizitat. Un șofer de camion care lucrează la groapa de gunoi a declarat că nu exclude posibilitatea ca rușii să fi minat zona sau să fi lăsat dispozitive neexplodate.
„Am auzit povestea, dar nu am mers atât de departe cu camionul meu pentru a descărca gunoiul. Dar pot să vă garantez că, orice ar fi făcut, mirosea atât de urât, ca și cum ar fi fost carne (putredă)”, a declarat șoferul camionului. „Și fumul… fumul era gros”, a spus el.
Locuitorii unui bloc de apartamente cu vedere spre groapa de gunoi au spus și ei că, atunci când rușii au început să ardă încărcătura, un nor mare de fum s-a ridicat, umplând aerul de un miros insuportabil de putrefacție, până la punctul în care părea imposibil de respirat.
„Mi s-a făcut greață când am simțit mirosul acelui fum”, a declarat pentru The Guardian Olesia Kokorina, o femeie de 60 de ani, care locuiește la etajul opt.
„Și a fost înfricoșător, pentru că mirosea a păr ars și, știți, mirosea și ca la dentist când îți găurește dintele înainte de a pune o plombă. Iar fumul era atât de gros, încât nu puteai vedea clădirea de alături”, a spus ea.
„Pur și simplu, nu a mai mirosit niciodată așa”, a confirmat și Natalia, o vecină. „Erau o mulțime de camioane basculante și toate erau acoperite cu saci. Nu știu ce era în ele, dar duhoarea de la fumul de la groapa de gunoi era atât de rea încât nu puteam nici măcar să deschidem ușa de la balcon. Erau zile în care nu puteai să respiri din cauza mirosului”, a spus femeia.
„Nu suntem interesați de locurile de înmormântare ale inamicului”
Unii cred că arderea cadavrelor propriilor soldați a fost cea mai ușoară modalitate de a scăpa de cadavre, deoarece podurile peste râul Nipru au devenit, la un moment dat, prea fragile pentru a putea susține camioanele.
Zeci de alți locuitori din Herson au coroborat relatările vecinilor lor, dar autoritățile ucrainene nu s-au pronunțat până acum. „Nu suntem interesați de locurile de înmormântare ale inamicului. Ceea ce ne interesează este să găsim cadavrele ucrainenilor, torturați, uciși și îngropați în gropi comune aici, în regiunea Herson”, a declarat un oficial local care a solicitat anonimatul.
Serviciile de securitate ucrainene cred că trupurile a mii de soldați ruși morți sunt eliminate în mod informal, deoarece Kremlinul îi înregistrează ca „dispăruți în misiune”, în încercarea de a-și acoperi pierderile din războiul din Ucraina.
O convorbire telefonică interceptată de la un soldat rus în luna mai spunea că ai săi camarazi au fost îngropați într-o „groapă de gunoi de înălțimea unui om” chiar lângă Donețk-ul ocupat. „Munții de cadavre au o înălțime de 2 metri”, a spus el în convorbire, „nu este o morgă, ci o groapă de gunoi. Este masiv”.