Un referendum similar a avut loc în Crimeea în 2014, oferind pretextul pentru anexarea peninsulei ucrainene de către Rusia, câteva zile mai târziu.

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a calificat referendumul din Crimeea drept invalid. Țările occidentale, inclusiv Statele Unite, Regatul Unit, Canada și Uniunea Europeană, au denunțat, de asemenea, anexarea peninsulei și referendumul ca fiind ilegale.

La fel, separatiștii susținuți de Rusia au organizat propriile lor referendumuri în 2014, după ce au declarat două zone din regiunea Donbas din estul Ucrainei ca fiind independente – regiunile Donețk și Luhansk.

Decizia președintelui rus Vladimir Putin de a recunoaște aceste două entități – autointitulate Republica Populară Donețk și Republica Populară Luhansk – ca fiind independente a fost considerată ca fiind pretextul și salva de deschidere a războiului Rusiei împotriva Ucrainei, la sfârșitul lunii februarie.

O altă regiune separatistă sprijinită de Rusia, Osetia de Sud din Georgia, a anunțat, de asemenea, în martie, că intenționează să organizeze un referendum privind aderarea la Rusia. Georgia a reacționat, calificând o astfel de mișcare drept „inacceptabilă”.

Urmând același scenariu, Rusia cere acum ca regiunea Herson din Ucraina să devină „Republica Populară Herson”.

Herson este un oraș important din punct de vedere strategic, situat pe un golfuleț al Mării Negre, cu o populație de aproape 300.000 de locuitori. Locuitorii săi au continuat să sfideze Rusia prin organizarea de proteste și marșuri chiar și după ce forțele de ocupație au preluat controlul asupra centrului orașului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat refuzul poporului său de a acorda sprijin forțelor ruse. „Oamenii [din orașele ocupate] au arătat prin protestele lor atitudinea lor față de ocupanți; [au] arătat că Ucraina va învinge cu siguranță”, a declarat Zelenski, în discursul său video, din noaptea de luni.

„Rusia vrea să organizeze un simulacru de «referendum» undeva pe teritoriul nostru? Chiar dacă vor încerca, va fi la fel de rușinos ca tot ceea ce a fost «creat» la Moscova pentru a susține ocuparea Ucrainei”, a mai spus liderul de la Kiev, referindu-se la referendumul planificat de ruși.

De altfel, și săptămâna trecută președintele ucrainean a acuzat Rusia că încearcă să organizeze un referendum fals pentru independenţă în regiunile sudice Herson şi Zaporojie, pe care trupele Moscovei le ocupă. Într-un mesaj video difuzat joi seară, Zelenski le-a cerut locuitorilor din zonele ocupate să nu furnizeze niciun fel de date personale, cum ar fi numerele de paşaport, în cazul în care le-ar fi cerute de către trupele ruse. „Nu este corect să facă un recensământ. Nu este pentru a vă oferi ajutor umanitar de vreun fel. Este, de fapt, pentru a falsifica un aşa-zis referendum pe pământul vostru, dacă vine de la Moscova ordinul de a organiza această comedie”, a avertizat, la acel moment, liderul ucrainean.

Forțele ruse au ocupat regiunea Herson încă din primele săptămâni ale războiului, dar, potrivit lui Iuri Sobolevsky, deputat regional de Herson, acestea au „permis” până luni ca primăria să funcționeze într-un „format redus” sub control ucrainean.

Ceea ce, în prezent, nu mai este valabil. Primarul din Herson, Igor Kolykhaev, a afirmat pe pagina sa de Facebook că „bărbați înarmați au intrat în clădirea Consiliului Municipal din Herson, au luat cheile și au înlocuit paznicii noștri cu ai lor”.

Herson a fost primul oraş ucrainean important capturat de forţele ruse după invazia începută pe 24 februarie. Puţin mai la nord-est, armata rusă controlează, de asemenea, un sector important din jurul oraşului Zaporojie, care încă rămâne sub controlul autorităţilor ucrainene.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News