Când fetiţa lor de 10 ani a fost violată, părinţii Clarei* au reacţionat şi au cerut ajutorul autorităţilor. Dar în septembrie, o judecătoare l-a condamnat pe violator la 6 ani de închisoare, aproape de minumum pe care i-l putea da.     

Hetea e judeţul Covasna, la doar 10 km de Sfântu Gheorghe şi la ani lumină depărtare de civilizaţie. Elena Stancu şi Cosmin Bumbuţ au fost acolo şi au povestit, în cuvinte şi-n imagini, despre Copiii din Hetea (https://teleleu.eu/copiii-din-hetea/).

În cea mai săracă așezare din România, părinții au reacționat când fetiţa lor de 10 ani a fost violată și a primit două gume de mestecat ca să tacă
Hetea. Imaginea reprezintă cea mai săracă comunitate din România, nu persoanele implicate | Foto: Teleleu.eu

E numit şi „satul celor 70 de bordeie”. În barăcile ridicate din lemn şi lut, cu acoperiş şi ferestre improvizate din folii de plastic, trăiesc aproape 80 de familii cu peste 200 de copii. Clara* e unul dintre ei. Avea 10 ani când a fost violată.

Plecată de acasă ca să vadă desene animate

În Hetea, copiii adorm şi se trezesc flămânzi. În sat nu există multe televizoare, aşa că ei se adună cu toţii, ciopor, în baraca vreunuia mai înstărit, ca să se uite la desene animate. În după-amiaza zilei de 8 martie 2020, Clara a mers în vizită la fratele mamei ei. 

Un nou termen în procesul lui Vlad Pascu, la un an de la accidentul în care doi tineri au fost uciși cu mașina. Instanța va decide și dacă Pascu scapă de arestul preventiv
Recomandări
Un nou termen în procesul lui Vlad Pascu, la un an de la accidentul în care doi tineri au fost uciși cu mașina. Instanța va decide și dacă Pascu scapă de arestul preventiv

Ea şi verişoara care era de-o seamă s-au jucat cu păpuşile, apoi, alături de alţi copii din sat, s-au aşezat în faţa televizorului. În jurul orei 20:00, când a văzut că afară începe să se întunece, fetiţa s-a ridicat, să plece spre casă.

În curte, s-a întâlnit cu verişorul ei de 21 de ani, Adrian Racolţea, care aducea o sacoşă  cu alimente. Bărbatul a rugat-o să ducă punga în casă şi, când fetiţa s-a întors, i-a cerut să-i aducă jar din sobă, pentru a-şi aprinde ţigara.

După ce Clara a venit cu jarul într-o lingură, el a chemat-o în grajd, să-i ţină de urât cât fumează. A mers cu el şi au stat acolo, iar când Racolţea a ajuns la mijlocul ţigării, i-a cerut să-i ducă restul de chiştoc tatălui lui. Când a ieşit iar din casă, bărbatul i-a acoperit gura cu palma, a luat-o pe sus şi a dus-o înapoi în grajd.         

După viol, i-a dat două lame de gumă de mestecat

Grajdul era o gheretă din lemn de 2×2 metri, cu pardoseala acoperită cu paie umede şi excremente de origine animală şi umană. 

Acolo, le-a declarat fetiţa anchetatorilor, vărul ei a aşezat-o pe geacă, i-a acoperit gura cu o bluză şi i-a legat mâinile cu o sfoară. Apoi a întins-o pe spate, i-a scos cizmele din picioare, i-a tras ştrampii şi chiloţii şi a violat-o.

Generalul (r) Virgil Bălăceanu, despre ofensiva Ucrainei în regiunea Kursk: „Putin și-a pierdut dezinvoltura”. Ce efecte are incursiunea în Rusia
Recomandări
Generalul (r) Virgil Bălăceanu, despre ofensiva Ucrainei în regiunea Kursk: „Putin și-a pierdut dezinvoltura”. Ce efecte are incursiunea în Rusia

După ce s-a îmbrăcat, agresorul a ajutat-o pe fetiţă să-şi pună hainele pe ea, a încălţat-o şi i-a legat geaca la mijloc. Au ieşit împreună din grajd, iar el a prins-o de mână şi a scos-o din curte. În drum, i-a dat un pachet în care mai erau două lame de gumă de mestecat Bay Bal şi a ameninţat-o că îi taie gâtul dacă le zice ceva părinţilor ei.

Denunţul fetiţei: „A râs de mine”

Clara a rămas plângând, la marginea drumului. Până acasă mai avea 50 de metri, dar nu mai putea face niciun pas, din cauza durerilor. Aşa a găsit-o sora ei mai mare, Ioana*, care se întorcea de la fântână. Clara avea geaca legată în jurul mijlocului şi ştrampii plini de sânge, până aproape de genunchi. 

Ioana a strigat-o pe cealaltă soră, aflată în vizită prin apropiere, şi apoi amândouă au luat-o în braţe pe Clara şi au dus-o acasă. 

În baraca lor, surorile au spălat-o pe cea mică şi au rupt un cearceaf, din care i-au făcut o compresă, pentru că fetiţa sângera în continuare. După ce au schimbat-o de haine, Clara le-a povestit celor din casă ce i s-a întâmplat.

„A râs de mine”, i-a spus fetiţa tatălui ei. În Hetea, unde toată viaţa e anapoda, expresia aceasta e folosită atunci când două persoane întreţin relaţii sexuale.

Data la care poștașii încep distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor. De unde ridică documentul cei care nu sunt găsiți acasă
Recomandări
Data la care poștașii încep distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor. De unde ridică documentul cei care nu sunt găsiți acasă

În cel mai sărac cătun din România, descriu contextul de la teleleu.eu, singurul rol al femeilor e maternitatea, iar majoritatea fetelor se mărită la 13 – 14 ani. Cuplurile nu se căsătoresc legal: atunci când unui băiat îi place de o fată se culcă cu ea, și adolescenta îi devine „nevastă“. 

Dar tatăl fetiţei de 10 ani s-a răzvrătit văzându-şi copilul cum suferă şi i-a spus Ioanei să sune la 112. Copila avea nevoie de-o ambulanţă care să o ducă la spital, iar cel care i-a făcut rău – de cătuşele poliţiei.

Agresorul a recunoscut abuzul

A fost revoluţie în Hetea în acea seară. Mama fetiţei a mers val-vârtej la locuinţa fratelui ei şi l-a chemat acasă la ea, să vină să vadă ce a făcut fiul lui. Clara era albă pe pat, aşteptând salvarea, iar părinţii i-a arătat unchiului ştrampii ei plini de sânge şi i-au spus că au anunţat poliţia.

În câteva clipe, tot satul a aflat. La îndemnul fratelui lui, Racolţea a mers în locuinţa acestuia, s-a schimbat de haine şi a rămas ascuns acolo. 

Dar Hetea e un sat mic, iar în jumătate de oră poliţiştii l-au descoperit şi l-au dus, încătuşat, la postul din comuna Vâlcele.

A doua zi, Racolţea a fost arestat preventiv. El a recunoscut că a întreţinut relaţii sexuale cu fetiţa, dar fără să o constrângă. A spus că el a întrebat-o „vrei să te f…?”, iar „ea a zis da”. Poliţiştii au vrut să ştie dacă el e sigur că fetiţa de 10 ani a priceput sensul propunerii lui, iar Racolţea le-a răspuns: „habar n-am dacă a înţeles sau nu”. A fost singura lui declaraţie din faza de urmărire penală. 

„Având în vedere vârsta fragedă a victimei, apreciem că aceasta nu îşi putea exprima consimţământul la întreţinerea actului sexual”, notează procurorii în rechizitoriu. 

Suferinţa fetiţei şi furia ei

Clara arăta ca orice copil de vârsta ei, are 135 cm înălţime şi 30 kg. Nu se putea lupta cu un bărbat de 21 de ani. În seara de 8 martie, ea a fost internată în spital cu ruptură de perineu şi de vagin şi a intrat în operaţie.

Trei zile mai târziu, fetiţa a fost supusă unui consult psihiatric, iar medicul a găsit-o într-o stare severă de agitaţie. Fetiţa se trântea pe jos, îşi smulgea părul şi ţipa speriată. 

Acuză dureri la nivelul perineului. Prezintă scurte momente în care retrăieşte trauma, ameninţă cu papucul şi strigă: «vă omor pe toţi», încercând să se apere.

Raportul medicilor:

Specialiştii spun că abuzarea copiilor poate avea consecinţe profunde asupra lor. Ei devin pasivi, se distanţează de cei din jur, sunt anesteziaţi emoţional, toate fiind forme de apărare împotriva traumelor. Aceste simptome pot alterna cu momente de furie împotriva altor persoane sau chiar asupra propriei persoane, prin acţiuni de autorănire.

Expertiza psihologică a concluzionat că fetiţa de 10 ani suferă de tulburare de stres posttraumatic.

Se identifică sentimente de ruşine, jenă în raport cu evenimentele cu caracter sexual în care a fost implicată şi, de asemenea, sentimentul de revoltă faţă de vărul său. Trăieşte un puternic impact emoţional de devalorizare şi de utilitate ca obiect sexual pentru consumarea unui act sexual neconsimţit de către ea, fiind forţată.

Raportul de expertiza psihologică:

Probe adunate de anchetatori

Anchetatorii au adunat şi alte probe pentru a-l pune sub acuzare pe violator. Pachetul de gumă de mestecat pe care i-l oferise victimei după viol a fost ridicat ca probă, iar pe el a fost găsit ADN-ul agresorului. Iar după ce a fost reţinut de poliţie, pe trupul lui s-au găsit urme din sângele victimei.  

Fetiţa a spus că violatorul a zgâriat-o în timp ce o ţinea de gură, iar pe obraz, dar şi pe burtă, ea avea două leziuni, aşa că lui Racolţea i-a fost recoltat depozit subunghial de la mâini.

La 28 mai 2020, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe l-a trimis în judecată pe Adrian Racolţea, sub acuzaţia de viol cu circumstanţe agravante. El a fost supus unei expertize psihiatrice care a concluzionat că are un intelect de limită, dar şi discernământ.

Pedeapsa minimă, daune de 25.000 de lei

Procurorii au cerut instanţei să se reţină, ca circumstanţă agravantă ce putea mări pedeapsa cu maximum 2 ani, faptul că infracțiunea a fost săvârşită „profitând de starea de vădită vulnerabilitate a persoanei vătămate, datorată vârstei”.

Violarea unui minor era pedepsită, până de curând, cu închisoarea de la 5 la 12 ani. La 1 septembrie 2020, judecătoarea Maria Maghiar l-a condamnat pe Racolţea la 6 ani de închisoare. 

Instanţa l-a obligat pe violator să-i plătească victimei 25.000 lei daune morale şi a dispus „instituirea măsurilor asiguratorii asupra bunurilor inculpatului până la concurenţa sumei de 25.000 lei”. Dar toate barăcile din satul Hetea nu valoarează atâţi bani.

Violatorul ar putea fi în libertate după 4 ani

Dacă decizia Judecătoriei Sfântu Gheorghe va fi menţinută, violatorul ar putea fi liberat condiţionat după executarea a 2/3 din pedeapsă, adică după 4 ani. Şi asta s-ar putea întâmpla chiar şi dacă el nu achită victimei daunele morale. 

Căci art. 100 din Codul Penal prevede că liberarea condiţionată poate fi dispusă şi dacă cel condamnat dovedește că nu a avut nicio posibilitate să îndeplinească obligațiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare. Iar Racolţea, la 21 de ani, este neşcolarizat şi n-a avut niciodată vreo ocupaţie sau vreun loc de muncă. 

Decizia Judecătoriei Sfântu Gheorghe nu este definitivă. Procurorii, dar şi inculpatul au atacat-o, iar Curtea de Apel Braşov va da un verdict final joi, 12 noiembrie 2020. 

* Protejăm identitatea reală a victimei.

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine este Ioan Pintaru, românul care a lovit de 8 ori o fetiță cu un cuțit în Londra. Și el ar fi tatăl unei fetițe
Știrileprotv.ro
Cine este Ioan Pintaru, românul care a lovit de 8 ori o fetiță cu un cuțit în Londra. Și el ar fi tatăl unei fetițe
Wow! Iustina de la Insula iubirii nu și-a mai ascuns sarcina la plajă. Imagini cu burtica de gravidă înainte să nască
Viva.ro
Wow! Iustina de la Insula iubirii nu și-a mai ascuns sarcina la plajă. Imagini cu burtica de gravidă înainte să nască
Poză de colecție! Cei 11 frați Buble, într-o singură imagine, la nunta mezinei. 5 fete și 6 băieți, printre care și jurnalistul Iosif Buble
Libertateapentrufemei.ro
Poză de colecție! Cei 11 frați Buble, într-o singură imagine, la nunta mezinei. 5 fete și 6 băieți, printre care și jurnalistul Iosif Buble
Vacanța li s-a transformat într-un coșmar. Ce au putut să pățească niște turiști care au rezervat o cameră cu vedere la mare: ”Am fost înșelați”
FANATIK.RO
Vacanța li s-a transformat într-un coșmar. Ce au putut să pățească niște turiști care au rezervat o cameră cu vedere la mare: ”Am fost înșelați”
Cehii au remarcat două mari probleme la contactul cu Bucureștiul: „Infernal!”
GSP.RO
Cehii au remarcat două mari probleme la contactul cu Bucureștiul: „Infernal!”
Stațiunea din România care are un succes uriaș în rândul turiștilor de Sfânta Maria. Români din toate colțurile țării s-au bătut pe rezervări
FANATIK.RO
Stațiunea din România care are un succes uriaș în rândul turiștilor de Sfânta Maria. Români din toate colțurile țării s-au bătut pe rezervări
Amanda Bynes, de nerecunoscut la 14 ani de când a renunțat la Hollywood. Problemele de sănătate mintală, drogurile și operațiile estetice au schimbat-o dramatic / FOTO
Unica.ro
Amanda Bynes, de nerecunoscut la 14 ani de când a renunțat la Hollywood. Problemele de sănătate mintală, drogurile și operațiile estetice au schimbat-o dramatic / FOTO
VIDEO | Gestul făcut de MM Stoica pe teren, în plină tensiune a rezultatului din FCSB - Sparta! S-a pus între suporteri şi arbitri
Orangesport.ro
VIDEO | Gestul făcut de MM Stoica pe teren, în plină tensiune a rezultatului din FCSB - Sparta! S-a pus între suporteri şi arbitri
Ei sunt tinerii morţi în accidentul de pe Centura Drobetei. Dragoş se pregătea să devină şofer de TIR, iar Dani trecea în clasa a 12-a
Observatornews.ro
Ei sunt tinerii morţi în accidentul de pe Centura Drobetei. Dragoş se pregătea să devină şofer de TIR, iar Dani trecea în clasa a 12-a
Horoscop 14 august 2024. Berbecii au parte de o zi pentru care vor simți nevoia să fie recunoscători, pentru că aduce o energie specială
HOROSCOP
Horoscop 14 august 2024. Berbecii au parte de o zi pentru care vor simți nevoia să fie recunoscători, pentru că aduce o energie specială

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI