Reprezentanții companiei susțin că în urma scandalului dezinfectanților diluați au oprit producția și că, nemaiavând activitate, nu își permit să mai plătească angajații.
Tot ieri, Dan Condrea, administratorul Hexi Pharma, s-a prezentat la Parchetul General, unde a fost audiat timp de aproape două ore în scandalul dezinfectanților diluați folosiți în spitalele din România.
Dosarul a fost înregistrat marţi la Tribunalul Bucureşti şi are ca obiect „cererea debitorului în baza articolului 66 din Legea 85/2014′.
Potrivit articolului 66, “debitorul aflat în stare de insolvenţă este obligat să adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus dispoziţiilor prezentei legi, în termen de maximum 30 de zile de la apariţia stării de insolvenţă. La cererea adresată tribunalului va fi ataşată dovada notificării organului fiscal competent cu privire la intenţia de deschidere a procedurii insolvenţei”.
Surse din companie au declarat, miercuri, pentru News.ro că angajaţii au fost informaţi că vor îşi vor păstra posturile pană la sfârşitul lunii mai, când le vor fi încheiate contractele de muncă. Potrivit aceloraşi surse, mai mulţi angajaţii nu mai vin la serviciu de la sfârşitul lunii aprilie, după scandalul în care a fost implicată compania.
Dosar penal în cazul dezinfectanților diluați
Parchetul General a deschis un dosar penal in rem în acest caz privind săvârşirea infracţiunilor de zădărnicirea combaterii bolilor (faptă prevăzută de art.352 din Codul penal) şi de falsificare sau substituire de alimente ori alte produse (faptă prevăzută de art. 357, din Codul penal).
Jurnaliștii GSP au dezvăluit la începutul lunii mai că Suprasept, biocidul folosit de firma care dezinfectează 2.000 de săli de operaţie din România, din peste 350 de spitale are o substanţă activă diluată de 10 ori. Suprasept, dezinfectantul Hexi Pharma folosit, conform etichetei, pentru ”instrumentarul şi echipamentele medicale prin imersie” şi pentru deliminarea bacteriilor din „blocurile operatorii, secţii de arşi, ATI, săli de tratament”. Dar şi pentru mesele de operaţie, podele şi pentru „dezinfecţia prin nebulizare.
Analizele făcute la institutul de stat ICECHIM au arătat că ambele substanţe active din Suprasept sînt diluate faţă de etichetă: prima de 10 ori şi a doua cu 30%. Testul a costat 800 de lei, iar spitalele i-au dat lui Hexi Pharma, în ultimii 9 ani, contracte 30 de milioane de euro fără ca autorităţile să-i controleze vreodată în laborator substanţele.
După aceste dezvăluiri, angajații DSP Arad au povestit că au descoperit, în 2013, un dezinfectant cu probleme. Acesta ar fi fost neconform, așa că și-au alertat imediat superiorii de la București. Cei de la Ministerul Sănătății nu ar fi putut trage la răspundere furnizorul pentru că nu i-ar fi gasit sediul, aceasta în condițiile în care această firmă avea, atunci, contacte cu aproape 200 de spitale din toata România.
Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!